T107  Требиње  – Леотар (1228м) 3ч30мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Панорама са Леотара (peakfinder) – ЛИНК

Стаза – рута, полази из центра града, улицом Јована Дучића, затим се излази на главну улицу Краља Петра I ослободиоца, коју прелазимо код семафора, да би наставили Београдском улицом ка сјеверу. Мало затим улази се у  улицу Вука Мићуновића па у улицу Војводе Влатка Вуковића (насеље Хрупјела).

Након 1100 метара од старта долазимо на раскрсницу стаза, гдје стаза лијево- горе води на Ковло, око Погаче и даље ка Љубињу и планини Бјеласници(Виа Динарика стаза)  и право ка Леотару и Гљиви. Настављамо право, из улице Влатка Вуковића улазимо на магистрални пут М20 који води ка Билећи. Ту се састајемо са стазом Требиње Вертикал. Магистралу пратимо 320 метара да би након тога са лијеве стране ушли у планинарску стазу, (1630м од старта)  гдје постоји пано са приказом свих стаза у околини Требиња.

Стазом претежно благог нагиба иде се наредних 2740м, до Орлових греда(800м), након чега се наставља кратко равном а затим знатно стрмијом стазом.

Након савладаног стрмог дијела стазе који иде право ка врху, долазимо до прве серпентине. Настављамо серпентинама а стаза која води право је стаза Требиње Вертикала, за шта постоји натпис на свакој раскрсници.  До врха ћемо имати још пет серпентина да би изашли на бетонски пут који води на врх Леотара.

Настављамо путем и након 200 метара долазимо на врх Леотар 1228м. Све вријеме се пружа лијеп поглед на град и околину, а са врха виде се: Орјен, Жијово, Комови, Биоч, Волујак, па све до Вележа и Биокова, према југу поглед сеже ка бескрајној јадранској пучини. У зимским мјесецима се може посматрати залазак Сунца за Монте Гаргано у Италији.

Врх Леотар је контролна тачка 2 у сјеверној линији Трансферзале „Требиње“.

Дужина стазе је око 6 километара а потребно је савладати 960 метара успона.

Приказ стазе кроз град

Монте Гаргано у Италији, снимљен са врха Леотара. Видео: Данко Карић


1 коментар

Драган Радојчић-Ваљево · 26. маја 2023 у 6:13 am

Поновни долазак на Леотар

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.