Т124 Планинарски дом „Убла“ – Виа ферата „Вучји зуб“ 1805м 3ч15мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) ЛИНК

Тренутно стање, приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Вучјег зуба (peakfinder) – ЛИНК

ВАЖНО! ВИА ФЕРАТУ "ВУЧЈИ ЗУБ" КОРИСТИТЕ НА ВЛАСТИТУ ОДГОВОРНОСТ!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен и стуб са усмјеравајућом таблом.  И даље настављате макадамским путе наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане  (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Пирин бријег – улаз у Пирину пољану и склониште

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер прелази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловима.

Ознака на путу за скретање за Вучји зуб преко Кршељевог мрамора и Велику Јастребицу

Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола. На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола, на ободу шуме са лијеве стране, одакле постоји маркирана пречица на стазу за Вучји зуб, Виа ферату „Вучји зуб“, Велико окно и Прасу).

Одмориште у Добром долу

На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату „Вучји зуб“ а десно за Зубачики/Велики  кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину.

Стуб са усмјеравајућим таблама на улазу у Добри до

Настављамо лијево кроз букову шуму којом  идемо до мјеста гдје ће нам се отворити поглег на југозападну окомиту стијену Вучјег зуба (препоручујемо краћу паузу). Долазимо на малу зараван коју пролазимо те долазимо пред шумарак, на улазу у шумарак је одвајање за Велико окно  до ког је потребно још 10 минута и Виа ферату до које је потребно 20 минута. 

Стуб са усмјеравајућим таблама на одвајању за Виа ферату „Вучји зуб“ и Велико окно

Настављамо лијево ка Великом окну и Виа ферати „Вучји зуб“ да би након само десетак метара дошли до одвајања за Виа ферату. Скрећемо лијево, стаза за Велико окно наставља десно. У почетку пролазимо између великих камених блокова а одмах затим улазимо у стрме травнате падине да би пред крај стазе тј последњих стотињак метара прешли преко сипара до самог улаза у ферату „Вучји зуб“.

У ферати имамо четири вертикалне дионице(три краће и једну дужу) и један скоро вертикални дио, што овој ферати даје оцјену Б и Ц.

По доласку на крај ферате, кретање наставити десно, тј. ка врху Вучји зуб. При кретању првих 50 метара, водити рачуна да не одроните камење у правцу ферате. Са врха пратити стазу која води ка Добром долу и даље на Убла.

Приказ смјера Виа ферате „Вучји зуб“. Дужина 230 метара, висинска разлика 120 метара.
Информативна табла на улазу у ферату
Улаз у ферату
Total distance: 9.19 km
Download file: T124 PlDom VZubFerrata.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.