Т130 Планинарски дом „Убла“ – Велика Јастребица 1865м – 3ч30мин

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Ова по многима најљепша стаза на овом дијелу Орјена полази од Планинарског дома „Убла“ па платоом  излетишта Убла 1020м/нв. У почетку стаза иде асфалтним путем до соменика Луки Вукаловићу, мало затим наставља право макадамским путем да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до камена са означеним скретањем за Јастребицу. Од тога одвајања почиње уска планинарска стаза  која носи назив „Стаза Живадина Симића“ пионира планинарства у Требињу. Након 15 мин. хoда долазите до спомен плоче Живадину Симићу.  Настављате даље кроз борово/ букову шуму којом се иде око 2,5 км . На једном мјесту, минут од стазе означили смо видиковац како би још више обогатили ову стазу. Након лијепе букове шуме долазимо у појас планине насељен Муникама и изазимо на гребен са којег се пружа лијеп поглед од далматинских острва па до планинских дивова у Црној Гори и Херцеговини.

У наставку до врха имате 1,5 км и савладавање неколико стрмих дионица  али ће поглед све вријеме бити фантастичан на обје стране гребена  и у недоглед. На врху постоји уписна кутија са свеском.

Стазу су трасирали, уредили и маркирали планинари ПД „Вучји зуб“ 2010. год. и поклонили свим љубитељима природе. Дужина стазе је непуних 7км а укупан успон око 880м

Дужина стазе: ~ 7.22 km
Преузмите GPX датотеку: T130 PlDom Jastrebica.gpx
Напомена: Због непрецизности GPS уређаја тачна дужина и елевација приказана изнад може имати грешку.

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.