Т130 Планинарски дом „Убла“ – Велика Јастребица 1865м – 3ч30мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue)ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК!

Тренутни приказ удара громова ЛИНК

Панорама са Велике Јастребице (peakfinder) – ЛИНК!

Ова по многима најљепша стаза на овом дијелу Орјена полази од Планинарског дома „Убла“ па платоом  излетишта Убла 1020м/нв. У почетку рута иде асфалтним путем до соменика Луки Вукаловићу, мало затим наставља право макадамским путем да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до стуба са усмјеравајућом таблом за Јастребицу и Шишавце. Од тога одвајања почиње уска планинарска стаза  која носи назив „Стаза Живадина Симића“ пионира планинарства у Требињу. Након 15 мин. хoда долазите до спомен плоче Живадину Симићу.  Петнестак минута хода од спомен плоче доплазите до одвајања за Шишавце. Пратите маркирани правац који показује табла на стубу и настављате даље кроз букову шуму ка врху Велике Јастребице. На једном мјесту, минут од стазе означили смо видиковац како би још више обогатили ову стазу. Након лијепе букове шуме долазимо у појас планине насељен Муникама и изазимо на гребен са којег се пружа лијеп поглед од далматинских острва па до планинских дивова у Црној Гори и Херцеговини. Дужина стазе од макадамског пута па до изласка на гребен је око 2,5км, и цијело вријеме се иде кроз шуму, која љети пружа угодну шетњу хладовином и успон чини лакшим.

У наставку до врха имате 1,5 км и савладавање неколико стрмих дионица  али ће поглед све вријеме бити фантастичан на обје стране гребена  и у недоглед. На врху постоји уписна кутија са свеском, као и стуб са усмјеравајућим таблама за Вучји зуб преко Кршељевог мрамора, Пирину пољану и Убла.

Стазу су трасирали, уредили и маркирали планинари ПД „Вучји зуб“ 2010. год. и поклонили свим љубитељима природе. Дужина стазе је 8км а укупан успон око 880м

Total distance: 7.22 km
Download file: T130 PlDom Jastrebica.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.