Članovi biciklističke sekcije planinarskog društva «Vučji Zub» svojim nedavnim podvigom napravili su most između jednog od najsvetijih  mjesta, gdje počivaju mošti Svetog Vasilija Ostroškog i sela Mrkonjići, mjesta rođenja ovog poštovanog sveca.

Povod cijele priče je jubilej od  400 godina koliko je prošlo od svečevog rođenja, a  maršutom Trebinje-Ostrog-Mrkonjići koja broji preko 230 kilometara uputilo se 10 biciklista i 1 član tehničke pratnje.Iskusniji i neiskusni sastali su se 11.maja, uoči velikog  praznika u namjeri da sjedine svoju ljubav prema točkovima i duboko poštovanje prema Tvrdoškom čudotvorcu. Nakon blagoslova u Sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, jutro nas je odvelo u pravcu Klobuka, preko Vilusa i Stare Hercegovine do svetilišta poznatog po mnogim čudima i iscjeljenjima.Sedmočasovnu vožnju izdržali smo bez većih problema. Ujednačenim tempom, praćeni pogodnim vremenskim prilikama, stižemo pod okomite ostroške stijene i pridružujemo se kolonama hodočasnika u doba godine kada je manastir daleko najposjećeniji. Poklonivši se svetiteljevim moštima, završavamo najvažniji, ali ne i posljednji dio plana.Razapeti šatori pod ostroškim liticama bili su naš konak i odmorište pred dan kada je trebalo preći najduži  dio zacrtane rute. Nakon blagotvornog sna, čudesna bjelina prazničnog Ostroga ispratila nas je u svitanje na put ka izvorištu svetiteljevog žitija. Blagoslov koji smo osjetili posjetivši ovo svetilište očvrsnuo nas je da lakše podnesemo kišu koja nas je sačekala u Nikšiću i dao nam krila da izržimo do Mrkonjića gdje je proslava već uveliko tekla.Jedan za drugim u koloni, spuštamo se do osunčanog Popovog polja, ostavljajući za sobom kišne crnogorske vrleti. Stižemo do Mrkonjića, srećni što smo uspjeli u svom naumu, na točkovima spojiti dva mjesta koja je preplavio isti vjerni narod, proslavljajući isti događaj, jedni na ušću, a drugi na izvoru svečevog ovozemaljskog života.

 

Akteri ove priče su desetorica  biciklista: Vojislav Prelević, Saša Kosović, Predrag Galić, Zoran Gudelj, Miloš Milošević,  Žarko Vučić, Žarko Budinčić, Slavenko Vukasović, Igor Škero i Miloš Vlatković.

Tehnička pratnja: Jovan Prcović

Izvještaj napisao: Miloš Vlatković

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.