Чланови бициклистичке секције планинарског друштва «Вучји Зуб» својим недавним подвигом направили су мост између једног од најсветијих  мјеста, гдје почивају мошти Светог Василија Острошког и села Мркоњићи, мјеста рођења овог поштованог свеца.

Повод цијеле приче је јубилеј од  400 година колико је прошло од свечевог рођења, а  маршутом Требиње-Острог-Мркоњићи која броји преко 230 километара упутило се 10 бициклиста и 1 члан техничке пратње.Искуснији и неискусни састали су се 11.маја, уочи великог  празника у намјери да сједине своју љубав према точковима и дубоко поштовање према Тврдошком чудотворцу. Након благослова у Саборном храму Преображења Господњег у Требињу, јутро нас је одвело у правцу Клобука, преко Вилуса и Старе Херцеговине до светилишта познатог по многим чудима и исцјељењима.Седмочасовну вожњу издржали смо без већих проблема. Уједначеним темпом, праћени погодним временским приликама, стижемо под окомите острошке стијене и придружујемо се колонама ходочасника у доба године када је манастир далеко најпосјећенији. Поклонивши се светитељевим моштима, завршавамо најважнији, али не и посљедњи дио плана.Разапети шатори под острошким литицама били су наш конак и одмориште пред дан када је требало прећи најдужи  дио зацртане руте. Након благотворног сна, чудесна бјелина празничног Острога испратила нас је у свитање на пут ка изворишту светитељевог житија. Благослов који смо осјетили посјетивши ово светилиште очврснуо нас је да лакше поднесемо кишу која нас је сачекала у Никшићу и дао нам крила да изржимо до Мркоњића гдје је прослава већ увелико текла.Један за другим у колони, спуштамо се до осунчаног Поповог поља, остављајући за собом кишне црногорске врлети. Стижемо до Мркоњића, срећни што смо успјели у свом науму, на точковима спојити два мјеста која је преплавио исти вјерни народ, прослављајући исти догађај, једни на ушћу, а други на извору свечевог овоземаљског живота.

 

Актери ове приче су десеторица  бициклиста: Војислав Прелевић, Саша Косовић, Предраг Галић, Зоран Гудељ, Милош Милошевић,  Жарко Вучић, Жарко Будинчић, Славенко Вукасовић, Игор Шкеро и Милош Влатковић.

Техничка пратња: Јован Прцовић

Извјештај написао: Милош Влатковић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.