Redovna tura u kalendaru PD „Vučji zub“ – Buganja greda.  Jedan od pet vrhova Orjena preko 1800 metara nad morem.  Stazu do ovog orjenskog vrha markiralo je 2015. godine naše društvo i svima koji vole Orjen omogućilo bezbjedniji put do ovog lijepog kutka naše planine.

Staza vodi iz Dobrog dola starom rutom za Zubački/Veliki kabao, usput se obično svrati do Ledene pećine, gdje se po običaju u snijeg ostavi neko piće na hlađenje da bi se po povratku osvježili.

Pravi je blagodar imati ovakav prirodni fenomen na stazi. Napolju je peklo avgustovsko sunce, a u dnu pećine se ledi voda koja curi niz hladne stijene. Naime, veliki namet snijega od ulaza pa do dna pećine formira mikro klimu tako da se hladni vazduh spušta na dno i neprekidno održava nisku temperaturu, otuda i ovi ledeni stalaktiti.

U nastavku do vrha za kraće predahe koristimo hladovine endemskog bora  Munike i uvjek im se iznova divimo. Upravo je na Buganjoj gredi pronađena Munika stara 650 godina, a tragači za najstarijim Munikama smatraju da na Orjenu  rastu i mnogo stariji primjerci.

Pogled sa vrha „ugušen“ dimom koji dolazi sa golemih šumskih požara u Hercegovini i Crnoj Gori, tužno je gledati kako nam umobolnici pale i ovo malo zelenila.  To je već neka druga tema…

Na vrhu zajednička fotka, nakon čega su Miloš i Srđan produžili ka Visokom brijegu, zatim grebenom na Markov kuk i preko Studenaca  na Ubla, a mi (Miki, Darko i Igor) se istom rutom  vraćamo nazad uz neobilazno osvježenje u Ledenoj pećini.

Primjetili smo da dosta ljudi dolazi u Dobri do, do odmorišta, a neki i roštiljaju, takođe smo primjetili da ipak nema smeća što nas raduje 🙂 ,  onaj ko dođe do Dobrog dola sigurno voli planinu i prirodu.

Elem, još jedan divan dan na planini, pređenih 20-ak kilometara su bili dovoljan razlog da se svrati do planinarskog doma na osvježenje.

Do novih druženja sa planinom, da smo zdravo!

Igor Škero


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.