Juče je oko 70-oro djece iz Univerzalne škole sporta i korektivne gimnastike „Spartakus“, iz Gacka posjetilo ljepote Parka prirode „Orjen“.

Domaćin ovoj spretnoj ekipi iz Gacka je bio PD „Vučji zub“.

Kao pravi domaćini, u jutarnjim satima, ugostili su mališane. Upoznali ih sa prostorom gdje se nalaze, sa planinskim  masivom Orjenom, kodeksom ponašanja  planinara i sl.

Avantura je počela. Sportsko penjanje na vještačku stijenu, spuštanje zip line-om, igra i druženje su nešto dragocjeno što će biti dio odrastanja ovih mališana. Među njima, sigurni smo,  rastu spretni planinari i alpinisti. Licencirani planinarski  vodič je djecu proveo prvim planinarskim stazama. Djeca su imala priliku da čuju o bogatom biljnom i životinjskom svijetu, o vrhovima Orjena, markiranim stazama itd. Položili su „Šumsku zakletvu“ i obećali da će štititi prirodu i često joj se vraćati.

Toliko energije im je priroda podarila. Šaputali smo između sebe kako je djeci potrebno samo takvo jedno mjesto, a sve dalje je rezultat povezanosti sa prirodom.

U povratku  glasno su razmišljali i pitali se kakav je to Vučji zub, da li stvarno liči na zub, je li veliki itd. Izrazili su želju da kada još malo porastu idu na najveći vrh Orjena u BiH.

Vjerujemo sa su njihovi snovi tu veče bili slatki, a mi zadovoljni jer smo im uspjeli  dio snova pretvoriti u stvarnost.

Nada Jovović


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.