Прошлог викенда, четверочлана екипа из Планинарског друштва „Вучји Зуб“ посјетила је један од најспектакуларнијих планинских масива на свијету – Доломите у Италији.
Познати су по својој љепоти и јединственом геолошком поријеклу. Име су добили по доломиту, типу карбонатних стијена који је узрок карактеристичних облика и боја ових планина, познатих као „блиједе планине“.
У Првом свјетском рату Доломити су били арена жестоких борби између италијанских и аустро-угарских снага, а многи планински врхови су постали кључни положаји у рату. Како би се омогућило лакше кретање војника и опскрба на експонираном терену, изграђене су и прве „виа ферате“.
У суботу смо успјешно попели врхове Торе Ди Тоблин (2.617м) и Монте Патерно (2744м). До врха Монте Патерно стигли смо фератом „Виа ферата Де Лука – Инеркофлер“ која је добила назив по двојици страствених алпиниста, који су били синови Доломита, али које су околности присиле да стану на супротстављене стране током Првог свјетског рата.

Доломити су не само изузетно лијеп природни регион, већ и свједок историјских догађаја који су оставили неизбрисив траг на ове планине. Ови јединствени аспекти их чине једним од најфасцинантнијих историјских и природних симбола Италије и остају трајни извор инспирације за све који их истражују.


Мирко Лучић
Фотографије: Мирко Лучић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.