У суботу, 08. октобра 2022. године у организацији нашег друштва одржана је 19. по реду акција „Успон на Вучји зуб и врхове Орјена“.  Иако је званично најављивана за 08. октобар; добра искуства из претходних година, лијепо вријеме, бројни садржаји у и око Требиња; учинили су да акција траје практично три дана, од петка до недеље.

Са наше стране, учинили смо све да акција протекне у најбољем реду и да се учесници осјећају као код своје куће. У ту сврху, ангажовано је тридесетак чланова друштва – као водичи, пратња, за кување чаја, послуживање у дому, остало.

Највећи број учесника акције  који су дошли дан раније, искористили су петак вече за дружење у извиђачком дому на Тулима или обилазак града и околине.

Некако по традицији, и вријеме нам је ишло на руку. Временска прогноза  је најављивала сунчано и топло вријеме са благим повјетарацем; Михољско љето по дефиницији. Стално питање – да ли Михољско љето почиње или завршава на Михољдан, остављамо теоретичарима, а на нама је да уживамо у његовим благодетима!!!

У суботу ујуто, на платоу код планинарског дома на Ублима окупило се преко 230 планинара; слиједила је поздравна ријеч домаћина; додјела захвалница, плакета – планинарским друштвима, најмлађем и најстаријем учеснику… упознавање са стазама и полазак. И ове године учесници су могли бирати према интересовању и могућностима између три стазе, различите дужине и тежине; а неколико планинара из Панчева су у својој режији на Јастребицу изашли стазом преко Малог кабла и Шишаваца. Огромна већина учесника је одабрала успон на Велику Јастребицу, велики број је прошао атрактивну и захтјевну стазу кроз Кршељев мрамор до Вучјег зуба. Мања група се опредјелила за најлакшу, али ништа мање лијепу стазу до Пирине пољане, одакле су домаћини организовали излет до Ледене пећине. Код новоизграђеног склоништа – одморишта у Пириној пољани сви учесници су у повратку послужени херцеговачким чајем.  

По повратку у дом услиједио је традиционални ручак за све учеснике; мало одмора, тек да се среде утисци; па забава уз музику уживо до касних вечерњих, или раних јутарњих сати – како их ко доживљава.

Пријатан недељни дан прије повратка кућама, велики број планинара је искористио за обилазак Требиња и околине, излет до Дубровника или сунчање уз кафицу у баштама кафића.

Још једна успјешно организована акција је за нама, полако се приближава јубиларна – двадесета по реду. Надамо се да нас Михоље љето ни догодине неће изневјеритии да ће, поред другог назива – бабље љето, добити и епитет планинарског љета.

До неких нових сусрета и дружења – ДА СМО ЗДРАВО!!!

Извјештај сачинио:

Мирослав Ковачевић

Фотографије: Борис Чикић, Дејан Томић, Славенко Вукасовић, Јанко Гашић, Никола Уљаревић, Мирко Лучић, Данко Карић, Тамара Кржић, Јелена Јововић, Немања Уљаревић, Нада Јововић, Миљан Миљановић, Љиљана Васић, Синиша Бакоч, Милош Влатковић, Ана Влатковић, Борислав Видовић…

Линк за фото албум: https://photos.app.goo.gl/PC56SCUJojz737uY8


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.