U organizaciji Planinarskog društva „Vučji zub“ iz Trebinja i „Skyrunning Serbia“, u nedelju, 20. marta 2016. godine u Trebinju je po prvi put u Bosni i Hercegovini održana ekstremna trka u disciplini vertikalni kilometar „Trebinje vertikal 2016 – Trka u kamenu“ Radi se o jednoj od disciplina nebeskog trčanja, a podrazumijeva takmičenje na stazi dužine do 5 km i visinske razlike 1000 metara.

Ideja o organizaciji jedne ovakve trke u Trebinju rodila se tokom zajedničkih pohoda po planinama članova „Vučjeg zuba“ i „Skyrunning Serbia“. Prvobitno je razmatrano da se trka održi na planini Bjelasnici, ali se odustalo iz više razloga – uglavnom organizacijskih – prevoza takmičara, opreme, udaljenosti od grada i slično. Drugo rješenje je bila staza koja sa obale Trebišnjice, kilometar od centra grada, vodi do vrha planine Leotar, koja dominira iznad grada. Dužinom od 5200 metara i visinskom razlikom od 960 m staza se uklopila u dozvoljene tolerancije.

Nekoliko riječi o samoj stazi – start je na lijevoj obali rijeke Trebišnjice, zatim slijedi prelazak preko Perovića/Arslanagića mosta, prolazak kroz naselje Gradina, nakon čega staza dijelom prati magistralni put. Na oko 1,5 km od starta, skreće se na planinsku stazu ka Leotaru, pješačkim putem pored staroga strelišta u Podgljivlju do Orlovih greda. Odavde staza dijelom nastavlja putem, nakon stotinak metara blažeg uspona skreće direktno prema vrhu prateći trasu energetskog kabla, do cilja na samom vrhu (1228 mnv). Po odvajanju sa magistrale staza je kamenita, nema eksponiranih dijelova, ali ima sipara i oštrog uspona, što Hercegovci kažu „kao uz nos“; tako da su takmičari pojedine dijelove prolazili bukvalno četveronoške.

Sveobuhvatne pripreme za trku počele su mjesec ranije – čišćenje postojeće staze, prosijecanje staze uz kabal, obnova markacija na starom dijelu i markiranje novog dijela staze, animiranje sponzora; rješavana su ostala pitanja – prihvat, smještaj takmičara i ostalo; predstavnici „Skyrunning Serbia“ su izvršili pregled staze i dali „zeleno svjetlo“.

U nedelju u 10 sati na startu se našlo ukupno 79 takmičara iz Srbije, Crne Gore; BiH, Hrvatske, Njemačke i Španije, od čega 16 pripadnica ljepšeg pola. Sa područja Hercegovine – Trebinja i Bileće prijavilo se 11 takmičara, članova planinarskih i drugih sportskih društava, ali i pojedinaca, željnih da na krševitom Leotaru provjere svoje mogućnosti i eventualno iznenade nekog od favorita. Zbog potrebe zatvaranja magistralnog puta, odustalo se od pojedinačnog starta, tako da su takmičari startovali u dvije grupe sa razlikom pet minuta. Duž staze bili su angažovani članovi „Vučjeg zuba“, njih ukupno 47; mladi Crvenog krsta Trebinje, postavljena su tri punkta sa osvježenjem, obezbjeđena pratnja policije na dijelu gdje se trčalo javnim saobraćajicama, medicinska ekipa, srećom – bez posla; fotografi u lovu na interesantne detalje. I „sedma sila“ je pokazala veliko interesovanje za događaj, na startu , cilju i duž staze je bilo nekoliko novinarskih ekipa, a danima ranije trka je najavljivana u sredstvima informisanja. Vrijeme je išlo na ruku takmičarima – sunčano, ne pretjerano toplo, sa blagim sjevercem u gornjim dijelovima staze koji je takmičarima itekako dobro došao. Događaj su uveličali paraglajderisti iz Trebinja i Herceg Novog, koji su svo vrijeme nadlijetali stazu. Posle starta druge grupe, stazom je krenula veća grupa rekreativaca i gostiju, od kojih su neki za svoju dušu izašli do samoga vrha.

U takvim uslovima, najbolje vrijeme u muškoj konkurenciji postigao je Miloš Mikić (Triatlon klub „Nikšić“), prešavši stazu za 48;24 minuta. Oštro je povukao od samog starta, stekao prednost koju je održao do cilja. Dostojna konkurencija bili su mu drugoplasirani Dušan Bazić („Led circle“, Beograd) sa 11,5 i Aleksandar Štajfer (AK Apatin) sa 46 sekundi zaostatka. Pobjednik se zahvalio organizatorima, istakavši da je staza izvanredno pripremljena i osigurana, ali i da je teža nego što se nadao, naglasivši da je poslednji kilometar imao utisak da se „penje ka nebu“. Da mu Trebinje „leži“, vidi se i po tome što je juna 2015. godine pobijedio na MTB trci „Za sirac sira“ u organizaciji PD „Vučji zub“. („Moja planeta“ broj 55).

U konkurenciji dama, najbolji rezultat je ostvarila Sanja Kavaz („Jahorina ultra trail team – Šume Srpske“, Istočno Sarajevo) – 60.30 minuta; drugoplasirana Sofija Arapović („Skyrunning Serbia“, Beograd) – 65.01 i trećeplasirana Marija Đorđević – 71;56 minuta. Uspjeh Sanje Kavaz je veći samim tim što je dan ranije pobijedila u trci na vertikalni kilomatar u Kotoru, na stazi dugoj 2,8 km. Pobjednica nije krila oduševljenje, uz ocjenu da je staza u Trebinju ipak ljepša od kotorske, a na svom blogu je napisala da nikad nije trčala bolje obilježenom stazom.

Zapažen rezultat postigla je Nada Dursun, članica društva domaćina – 6. mjesto, vrijeme 77,52 minuta.

Najbolje plasirani domaćin je Radomir Milić – „Klub borilačkih sportova Trebinje“, 12. mjesto, sa vremenom 59:26; koji je u šali rekao „da često trči ovom stazom i da nije mogao naći „ludaka“ 🙂 da trči sa njim, a danas ih je našao stotinu“, kao i da se nada da će ova trka biti poziv omladini da se masovnije bavi sportom.

Već po tradiciji, najstariji takmičar je Vojo Prelević, 73-godišnji član „Vučjeg zuba“, a pored ostalih takmičara, konkurencija mu je bio mlađi sin.

Po završetku trke, takmičari su se uglavnom istim putem vratili do grada, uživajući u pogledu na grad i okolne planinske masive, za što nisu imali priliku tokom trke. U Hotelu „Leotar“ za učesnike je priređen zajednički ručak, druženje; svi učesnici koji su postigli vrijeme do 100 minuta dobili su medalje, po troje prvoplasiranih – vrijedne nagrade.

Takmičari, od kojih su neki po prvi put posjetili Trebinje, nisu štedili riječi hvale za organizaciju trke, uz obećanje da će doći opet, predstavnici „Skyrunning Serbia“ su takođe dali pozitivne ocjene, tako da postoje realni izgledi da se „Trka u kamenu“ uvrsti u kalendar Skajraning lige Srbije.

Prva trka je bila i prošla, nadamo se da ćemo dogodine već pisati o tradiciji nebeskog trčanja u Trebinju. Dotle – pozdravljamo vas tradicionalnim pozdravom trebinjskih „zubića“ – DA SMO ZDRAVO!

Tekst: Miroslav Kovačević


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.