Муника (Pinus heldreichii), ендемски бор, који насељава наш Орјен, позната по много чему, а између осталог и као најстарији становник Европе. Нађени су примјерци стари 1075 година.

Прије пет година  Војислав Војо Прелевић, наш прекаљени планинар, бициклиста, природњак… посијао је сјеме мунике са Орјена код куће у Требињу а након што су мунике никле пренио их на падине нашег Леотара. На висини око 800 метара нашао је локацију, омеђио  већим камењем како би мунике заштитио од пожара који овдје нису ријеткост, такође је одозго поставио жичану мрежу као заштиту од коња који би из знатижеље почупали младице, што се раније дешавало са садницама бора пињола.

Елем, мунике њих шест сада пуне пет година и обећавају да ће упркос другачијим климатским условима него на Орјену,  опстати  на врелом  Леотару.  Војо љети редовно обилази, плијеви и залијева мунике које су досегле висину од 15 центиметара  са фином четином.

Познавајући Воја, за мунике не треба бринути, важно је само да опстану првих десетак година, како би након тога могле саме преживљавати на Леотару.  Оно што ће се константно морати је прављење  против-пожарног  појаса  око нових становника Леотара.

Након што постану пунољетне наше друштво планира направити одмориште код муника, гдје би се могли осим на Орјену и на Леотару дивити њиховој посебности и љепоти.

Војо Прелевић улази у циљ трке Требиње Вертикал са бројем 73, колико је 2017. имао година

Мунику на брду Кравица код Требиња прије рата уништио пожар

Војо је и прије рата покушавао  одржати мунику у околини Требиња, тако је једну коју је посадио на брду Кравица уништио пожар. Велики труд и мунику од пола метра је прогутала ватрена стихија, штета.

Покушај преношења  мунике на врх  Бјеласнице – Мотка

2016-те године,  Игор Шкеро је покушао да мунику од 15-ак центиметара пресади са Орјена на највиши врх Бјеласнице – Мотка. Наиме муника је никла на средини пута у Пириној пољани, тако да се свакако морала уклонити. Прво је пренешена у Требиње, гдје се добро прилагодила и презимила, да би је у прољеће пренијели на врх Мотка.  Не знамо разлог, али се није примила у стијенама Мотке.

Игор Шкеро

Текст  Славенка Вукасовића о орјенским муникама – ЛИНК

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.