У недељу, 13. марта ове године у сусједном Херцег Новом одржана је трећа по реду трка карића – „Kаротрц 2022“. Трка је организована у склопу манифестације „Дани мимозе“ која традиционално означава почетак туристичке сезоне.

Kоја ријеч о самој трци. Лед је пробијен 2018. године, наставило се 2019; затим су услиједиле двије године паузе због короне. Kуриозитет трке је био што су се у промоцију поред туристичких радника и многобројних ентузијаста и заљубљеника у куглагере укључили и челни људи Општине Херцег Нови – предсједник Општине и предсједник Извршног одбора; који су наступили у ревијалној – пробној вожњи на карићу двосједу.

Трка се одржава у самом центру града, на стази нешто дужој од 700 метара; старт је код Градске кафане, циљ на морској обали – Шкверу. Стаза је у константном паду, са више блажих и три оштре кривине, скоро под 180 степени.

И за овогодишњу трку домаћини су се марљиво припремали, догађај је оглашаван у средствима информисања, преко друштвених мрежа, стаза је максимално уређена и обезбијеђена; сви услови за добру забаву су били ту.

Трка је почела у 11 часова пробном вожњом, што је прилика такмичарима да још једном испробају своје „болиде“, новим такмичарима да се упознају са стазом, публици да ужива у заглушујућој буци куглагера и необичним креацијама карића. Највише пажње привукла је екипа „Pub Got“ – распјевана дружина спустила се карићем (ако тако може да се назове; боље би пристајао термин трабакула) шестосједом обучени у морнарска одијела; између јарбола, на два конопа су се, уз заставу бивше државе, вијорили и дијелови веша, мајице, чарапе, патике…

Званични дио трке почео је у 12 часова, у категоријама K1 (једносјед); K2 (двосјед) и K3 (тросјед). Такмичари су својски запели, трудећи се да се што брже спусте до шквера, многобројна публика је уживала у атрактивним вожњама, а и кривине су узеле „данак“ – виђено је доста заношења, отклизавања, окретања на стази; ударања у аутогуме и бале сијена које су служиле као заштита. Ипак, на крају су сви такмичари успјешно стигли на циљ.

У трци су наступила и четири наша суграђанина – члан нашег друштва Милош Милошевић; отац и син Срђан и Данило Шушић и Жика Драпић. Сва четворица су наступили у дисциплини K1. Жика је имао пех приликом пробне вожње – лом задње осовине; али је у паузи између трка поправио карић (интервенција равна механичарима Формуле 1!!!) и наступио у такмичарском дијелу. Да додамо, Милош и Жика су учествовали на све три досадашње трке, Срђан и Данило на двије. У трци су учествовала 152 такмичара из Црне Горе, Србије, БиХ и Хрватске. На платоу Шквера домаћини су обезбиједили храну и пиће за такмичаре и госте; а вријеме после трке, док је још била на снази обустава саобраћаја, искористио је велики број такмичара, али и дјеце, да се још који пут безбједно спусте низ стазу.

Услиједило је проглашење побједника – најбржи по категоријама, најспорији; најлакши, најтежи; најатрактивнији, најмашкаранији карић; најстарији, најмлађи учесник, најоригиналнији назив екипе, најатрактивнија вожња, најбољи штимунг… који су добили вриједне робне и новчане награде. Награду је, већ традиционално, добио и наш Милош – лењу питу у облику корњаче…зашто? Не морате све знати!!! Важно је учествовати, али и награду добити! На крају, награда није стигла у Требиње, пошто је комисијски у сласт поједена на лицу мјеста, све похвале екипи „Јокине кужине“!!! Међу награђеним се издвојио и најстарији учесник – Зоро Маринети, 76 година; са, како сам рече, 68-годишњим стажом на карићима!!! Све честитке!

Музичким програмом после проглашења побједника стављена је тачка на овогодишњи „Kаротрц“.

Надамо се да смо овим чланком дочарали бар дио атмосфере са и око стазе. Такође, надамо се да ће догодине број учесника и посјетилаца из нашег града бити већи…а и да ће се у догледно вријеме једна оваква трка организовати и у Требињу! Дотле; подмажите куглагере и ДА СМО ЗДРАВО

Мишо Kовачевић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.