U nedelju, 13. marta ove godine u susjednom Herceg Novom održana je treća po redu trka karića – „Karotrc 2022“. Trka je organizovana u sklopu manifestacije „Dani mimoze“ koja tradicionalno označava početak turističke sezone.

Koja riječ o samoj trci. Led je probijen 2018. godine, nastavilo se 2019; zatim su uslijedile dvije godine pauze zbog korone. Kuriozitet trke je bio što su se u promociju pored turističkih radnika i mnogobrojnih entuzijasta i zaljubljenika u kuglagere uključili i čelni ljudi Opštine Herceg Novi – predsjednik Opštine i predsjednik Izvršnog odbora; koji su nastupili u revijalnoj – probnoj vožnji na kariću dvosjedu.

Trka se održava u samom centru grada, na stazi nešto dužoj od 700 metara; start je kod Gradske kafane, cilj na morskoj obali – Škveru. Staza je u konstantnom padu, sa više blažih i tri oštre krivine, skoro pod 180 stepeni.

I za ovogodišnju trku domaćini su se marljivo pripremali, događaj je oglašavan u sredstvima informisanja, preko društvenih mreža, staza je maksimalno uređena i obezbijeđena; svi uslovi za dobru zabavu su bili tu.

Trka je počela u 11 časova probnom vožnjom, što je prilika takmičarima da još jednom isprobaju svoje „bolide“, novim takmičarima da se upoznaju sa stazom, publici da uživa u zaglušujućoj buci kuglagera i neobičnim kreacijama karića. Najviše pažnje privukla je ekipa „Pub Got“ – raspjevana družina spustila se karićem (ako tako može da se nazove; bolje bi pristajao termin trabakula) šestosjedom obučeni u mornarska odijela; između jarbola, na dva konopa su se, uz zastavu bivše države, vijorili i dijelovi veša, majice, čarape, patike…

Zvanični dio trke počeo je u 12 časova, u kategorijama K1 (jednosjed); K2 (dvosjed) i K3 (trosjed). Takmičari su svojski zapeli, trudeći se da se što brže spuste do škvera, mnogobrojna publika je uživala u atraktivnim vožnjama, a i krivine su uzele „danak“ – viđeno je dosta zanošenja, otklizavanja, okretanja na stazi; udaranja u autogume i bale sijena koje su služile kao zaštita. Ipak, na kraju su svi takmičari uspješno stigli na cilj.

U trci su nastupila i četiri naša sugrađanina – član našeg društva Miloš Milošević; otac i sin Srđan i Danilo Šušić i Žika Drapić. Sva četvorica su nastupili u disciplini K1. Žika je imao peh prilikom probne vožnje – lom zadnje osovine; ali je u pauzi između trka popravio karić (intervencija ravna mehaničarima Formule 1!!!) i nastupio u takmičarskom dijelu. Da dodamo, Miloš i Žika su učestvovali na sve tri dosadašnje trke, Srđan i Danilo na dvije. U trci su učestvovala 152 takmičara iz Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske. Na platou Škvera domaćini su obezbijedili hranu i piće za takmičare i goste; a vrijeme posle trke, dok je još bila na snazi obustava saobraćaja, iskoristio je veliki broj takmičara, ali i djece, da se još koji put bezbjedno spuste niz stazu.

Uslijedilo je proglašenje pobjednika – najbrži po kategorijama, najsporiji; najlakši, najteži; najatraktivniji, najmaškaraniji karić; najstariji, najmlađi učesnik, najoriginalniji naziv ekipe, najatraktivnija vožnja, najbolji štimung… koji su dobili vrijedne robne i novčane nagrade. Nagradu je, već tradicionalno, dobio i naš Miloš – lenju pitu u obliku kornjače…zašto? Ne morate sve znati!!! Važno je učestvovati, ali i nagradu dobiti! Na kraju, nagrada nije stigla u Trebinje, pošto je komisijski u slast pojedena na licu mjesta, sve pohvale ekipi „Jokine kužine“!!! Među nagrađenim se izdvojio i najstariji učesnik – Zoro Marineti, 76 godina; sa, kako sam reče, 68-godišnjim stažom na karićima!!! Sve čestitke!

Muzičkim programom posle proglašenja pobjednika stavljena je tačka na ovogodišnji „Karotrc“.

Nadamo se da smo ovim člankom dočarali bar dio atmosfere sa i oko staze. Takođe, nadamo se da će dogodine broj učesnika i posjetilaca iz našeg grada biti veći…a i da će se u dogledno vrijeme jedna ovakva trka organizovati i u Trebinju! Dotle; podmažite kuglagere i DA SMO ZDRAVO

Mišo Kovačević

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.