Више од стотину бициклиста из БиХ, Хрватске и Црне Горе учествовало је на јуче одржаној бициклијади “Ћиро II: Равно – Требиње”, у циљу промоције циклотуризма дуж старе жељезничке пруге која повезује ова два мјеста те јачања прекограничне сарадње.

Током кружне бицилијаде, дуге 90 км, коју је организовало удружење ХерцеговинаБајк из Равног у сарадњи са Бициклистичким клубом “Вучји зуб” из нашег града, бициклисти, међу којима 15 чланова “Вучјег зуба”, посјетили су Равно, Завалу, некада највећу Ћиро станицу Хум, „Херцеговачку кућу“ и друге туристичке и културно-историјске знаменитости Требиња.

“Сретни смо што смо успјели организовати ову промотивно рекреативну бициклијаду, те што је овај догађај поново привукао велик број бициклиста како из Босне и Херцеговине, тако и Хрватске и Црне Горе. Наиме, због временских неприлика које смо имали у претходним седмицама, били смо присиљени да пролонгирамо бициклијаду, но данас је сунце поздравило наше госте, а ми смо се још једном показали као прави домаћини и представили смо нашу земљу као изврсну циклотуристичку дестинацију“, казао је Тони Зорић из удружења ХерцеговинаБајк.

Најмлађи и најстарији учесник бициклијаде су чланови требињског клуба “Вучји зуб”, Никола Спаић и Војо Прелевић, а циљ трке био је испред старе Ћирове локомотиве на Ложиони.

“У питању је најдужа бициклистичка стаза југоистопчне Херцеговине, која иде бившом пругом односно штреком, повезујући неколико станица које су до данас остале сачуване, при чему је на тој стази и највеће окретиште некадашњег Ћира, односно велико чвориште на Хуму. Из нашег клуба позиву се одазвало 15 бициклиста, имали смо најстаријег и најмлађег учесника трке, Николу Спаића са 15 година а најстарији је био наш ветеран, Војо Прелевић са 78 година. Током вожње обишли смо све успутне жељезничке објекте, циљ нам је био на Ложиони, испред старе локомотиве Ћиро, уз заједничко фотографисање, након чега смо обишли Херцеговачку кућу и остале туристичке и културно-историјске знаменитости, уз неизоставну заједничку кафу под платанима”, каже за Радио Требиње Мићо Милошевић, предсједник Бициклистичког клуба “Вучји зуб”.

Бојан Вучуревић, начелник Одјељења за туризам, пољопривреду и предузетништво Града Требиња изразио је наду да ће бициклијада Ћировом стазом постати традиционална, у циљу даљег развоја циклотуризма у нашем граду.

“Требиње у посљедње вријеме улаже велике напоре у промоцију циклотуризма као туризма на отвореном, а то се првенствено огледа у организацијама бројних бициклистичких догађаја којим је Требиње био домаћин у посљедње вријеме, а вјерујемо и у годинама које су пред нама. Циклотуризам постаје све популарнији у нашем граду, имамо бициклистичке клубове који раде велик посао по питању промоције циклотуризма, а ту су и сертификовани циклотуристички водичи који на најбољи начин представљају циклотуристичку понуду Требиња”, истакао је Вучуревић.

Пројекат Ћиро II– “Прекогранична тематска туристичка дестинација: Стара ускотрачна жељезница Ћиро” финансира Европска унија у оквиру Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, а водећи партнер је Општина Равно.

Извор: Радио Требиње / X Portal


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.