Više od stotinu biciklista iz BiH, Hrvatske i Crne Gore učestvovalo je na juče održanoj biciklijadi “Ćiro II: Ravno – Trebinje”, u cilju promocije cikloturizma duž stare željezničke pruge koja povezuje ova dva mjesta te jačanja prekogranične saradnje.

Tokom kružne bicilijade, duge 90 km, koju je organizovalo udruženje HercegovinaBajk iz Ravnog u saradnji sa Biciklističkim klubom “Vučji zub” iz našeg grada, biciklisti, među kojima 15 članova “Vučjeg zuba”, posjetili su Ravno, Zavalu, nekada najveću Ćiro stanicu Hum, „Hercegovačku kuću“ i druge turističke i kulturno-istorijske znamenitosti Trebinja.

“Sretni smo što smo uspjeli organizovati ovu promotivno rekreativnu biciklijadu, te što je ovaj događaj ponovo privukao velik broj biciklista kako iz Bosne i Hercegovine, tako i Hrvatske i Crne Gore. Naime, zbog vremenskih neprilika koje smo imali u prethodnim sedmicama, bili smo prisiljeni da prolongiramo biciklijadu, no danas je sunce pozdravilo naše goste, a mi smo se još jednom pokazali kao pravi domaćini i predstavili smo našu zemlju kao izvrsnu cikloturističku destinaciju“, kazao je Toni Zorić iz udruženja HercegovinaBajk.

Najmlađi i najstariji učesnik biciklijade su članovi trebinjskog kluba “Vučji zub”, Nikola Spaić i Vojo Prelević, a cilj trke bio je ispred stare Ćirove lokomotive na Ložioni.

“U pitanju je najduža biciklistička staza jugoistopčne Hercegovine, koja ide bivšom prugom odnosno štrekom, povezujući nekoliko stanica koje su do danas ostale sačuvane, pri čemu je na toj stazi i najveće okretište nekadašnjeg Ćira, odnosno veliko čvorište na Humu. Iz našeg kluba pozivu se odazvalo 15 biciklista, imali smo najstarijeg i najmlađeg učesnika trke, Nikolu Spaića sa 15 godina a najstariji je bio naš veteran, Vojo Prelević sa 78 godina. Tokom vožnje obišli smo sve usputne željezničke objekte, cilj nam je bio na Ložioni, ispred stare lokomotive Ćiro, uz zajedničko fotografisanje, nakon čega smo obišli Hercegovačku kuću i ostale turističke i kulturno-istorijske znamenitosti, uz neizostavnu zajedničku kafu pod platanima”, kaže za Radio Trebinje Mićo Milošević, predsjednik Biciklističkog kluba “Vučji zub”.

Bojan Vučurević, načelnik Odjeljenja za turizam, poljoprivredu i preduzetništvo Grada Trebinja izrazio je nadu da će biciklijada Ćirovom stazom postati tradicionalna, u cilju daljeg razvoja cikloturizma u našem gradu.

“Trebinje u posljednje vrijeme ulaže velike napore u promociju cikloturizma kao turizma na otvorenom, a to se prvenstveno ogleda u organizacijama brojnih biciklističkih događaja kojim je Trebinje bio domaćin u posljednje vrijeme, a vjerujemo i u godinama koje su pred nama. Cikloturizam postaje sve popularniji u našem gradu, imamo biciklističke klubove koji rade velik posao po pitanju promocije cikloturizma, a tu su i sertifikovani cikloturistički vodiči koji na najbolji način predstavljaju cikloturističku ponudu Trebinja”, istakao je Vučurević.

Projekat Ćiro II– “Prekogranična tematska turistička destinacija: Stara uskotračna željeznica Ćiro” finansira Evropska unija u okviru Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, a vodeći partner je Opština Ravno.

Izvor: Radio Trebinje / X Portal


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.