У суботу (27.05.2023.) смо се са задовољством и нестрпљењем одазвали позиву наших комшија ПД „Волујак“ на отварање Виа ферате „Кук“, коју су вриједни гачани изградили прошле године.

Домаћини су приредили доручак за све који су дошли, а након тога су нас поздравили предсједник друштва из Гацка, Радош Милошевић, који нам је пожелио срећу и успјешно прелажење ферате и Тијана Шоја испред USAID Туризма који су финасирали пројекат.

Под слоганом „ОKУСИ СЛОБОДУ БУДИ НА ИВИЦИ“, група од 29 планинара је успјешно савладала ову прелијепу ферату, која је по многима најбоље опремљена ферата у региону, јер градитељи нису ништа препуштали случају иако су имали прилично незгодан састав стијене на многим дионицама.

Након повратка у дом,  настављено је дружење, а домаћини су спремили вечеру за уморне госте.

Херцеговина је добила још један врхунски туристички производ, који ће на ове терене привући на десетине хиљада планинара и  љубитеља аутдор активности.

Што се тиче нашег друштва, Виа ферата „Кук“ ће се наћи  у календару активности као редовна, а у будућности као традиционална.

Технички подаци:

Виа ферата Kук дуга је 832 метра, са прелијепим погледима на врхове Волујка, Лебршника и Зеленгоре. Ферата посједује елементе Б и Ц тежине, са висинском разликом од 202м и завршава на врху Kук 1817 м.н.в.

Маршута планинарски дом Волујак-виа феррата-планинарски дом Волујак, дуга је 8400м.

Игор Шкеро

Неколико кадрова са ферате. Видео: Игор Шкеро

Изградња ферате. Видео: Зоран Пјанић

Фотографије: Јелена Јововић, Бобана Живковић, Радош Милошевић, Радош Табаковић, Петар Спаић, Игор Шкеро


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.