И ове године у традиционалном Острошком полумаратону који носи назив „трка за душу“, једном од најтежих у региону, који је одржан од Саборног храма Светог Василија Тврдошког и Острошког у Никшићу до Манастира Острог, привукло је пажњу око 230 тркача.

Пети пут за редом Острошки полумаратон увијек се одржава у вријеме празновања Светог Василија заштитника града Никшића, а сама стаза је ишла улицама кроз које су пролазиле литије за одбрану светиња.

Међу тркачима који традиционално долазе на Острошки полумаратон, наступили су и тркачи из Требиња, већином из Планинарског друштва „Вучји Зуб“.

Тријумфовао је Ђуро Бобељ из АК „Апатин“ (01:11:29), док је друго мијесто и ове године заузео Милан Митровић из Београда (01:16:29), док је у женској конкуренцији тријумфовала најбоља српска дугопругашица Оливера Јевтић (01:23:03) из АК „Младост“ Ужице, која је била и промотер Петог Међународног атлетског такмичења „Острошки полумаратон“, док је иза Оливере стигла на циљ Лусија Кимани Марчетић из Приједора (01:35:23).

Међу требињском екипом први је стигао Милош Бјелица за сат и 47 минута, коме је ово први полумаратон, а испод два сата истрчали су и Радош Табаковић, Владо Ружић, Југослав Тараило, Марко Паовица, Миодраг Спаић, Васко Ножица и Драган Ћук.

Награде су додијељене и за најбоље такмичаре и такмичарке из Црне Горе, најбоље такмичаре и такмичарке у категорији полиција и војска, као и за категорије ветерана.

Учеснике “Трке за душу“  поздравио је и благословио отац Роман, острошки сабрат, који је истакао да се и у вријеме поста могу постићи и изузетно добро спортски резултати.

Након додјеле признања за учеснике је у Доњем  острошком  манастиру обезбјеђен ручак, који је прирпемила острошка братија.

Завршићу стихом из Акатиста посвећеног Светом Василију Тврдошком и Острошком: „Радуј се утјешитељу у жалости овога вијека!“

До следећег ако Бог да, шестог Острошког полумаратона, ДА СМО ЗДРАВО!

Милош Бјелица


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.