Прошли мјесец, чланови планинарског друштва „ Вучји Зуб“ су боравили на Коста Брави. Поред обилазака Нице- Азурне обале, Барселоне, Андоре…  купања и пјешачења километарским пјешчаним плажама, ботаничкој башти итд; највеће задовољство за нас планинаре (Тамара, Радош и  Миљан) је било попети два врха Пиринеја.

Први врх који пењемо је Pic de Finestrelles, Шпанија (2. 826 м.н.в.). Аутобусом се возимо до мјеста Рибес  де Фресер гдје прелазимо у воз који је једини начин приласка долини које је најомиљеније излетиште шпанске монархије. Возимо се 12 км кроз кањоне и прелијепу долину Vall de Nurija окружену језерима. Полазимо на успон који је средње тежак, и препуштамо се љепотама Пиринеја. Техничка оцјена успона 2/10, кондициона 5/10. Дужина стазе је 13 км са 800м висинске разлике. Прије повратка обилазимо светилиште Нуриа гдје постоји музеј, ресторан и продавнице сувенира.

Други врх који пењемо је Pic de Coma Pedrosa, Андора (2. 943 м.н.в.). Из Шпаније се возимо према Андори, пролазимо кроз главни и једини град Andorra la Vella. Kнежевина Андора је мала европска држава у Пиренејима између Француске и Шпаније. Она је једна од каталонских земаља, једина с потпуном независношћу. Туризам је главна привредна грана.

Возимо се до мјеста Аринсал гдје почиње успон на највиши врх државе Андоре, Coma Pedrosa. Од Аринсала до Campa de Refuge (планинарски дом гдје се може купити  пиће и јело), успон је умјерено тежак док се осталих 800-900м сматра тежим. Укупна дужина стазе је 16 км са висинском разликом 1380м. Тежина успона, технички- 3/10; кондиционо- 7/10.

Био је ово прави активни одмор. Непроцјењиво искуство, енергија и људи. Захвални на свему. Љепоте Пиринеја се морају доживјети, попети…  ДА СМО ЗДРАВО!

Посебну захвалност дугујемо водичу и организатору акције Љиљани Васић, ПД „Букуља“,  Аранђеловац; као и Николи Чегару, ПСД „Телеком-Поштар“, Бања Лука.

Радош Табаковић

Фотографије: Радош Табаковић, Тамара Кржић, Миљан Миљановић и Љиљана Васић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *