Претходне недеље 18. 9. 2022. узео сам испред  ПД“Вучји зуб“ учешће у традиционалној акцији „Мраковица 2022“ у организацији наших пријатеља  ПСД „Патрија“ из Градишке.

Посебно ми је задовољство било узвратити посјету друштву које је редовни гост на нашим акцијама у Требињу. Иначе наше друштво тренутно није у могућности да узвраћа посјете свима који нам дођу, због интезивних радова на Планинарском дому „Убла“ као и свим осталих радовима  на планини Орјен и другим планинама око Требиња. Надамо се да ћемо ускоро када све завршимо, моћи да узвраћамо посјете и дружење са планинарима региона ставимо у први план.

Циљ акције био је успон на један од козарачких врхова, Мраковицу. Мраковица као врх је позната и по импозатном споменику подигнутом жртвама из Другог свјетског рата. Успон је протекао без већих потешкоћа, планина као планина, бајковита шума и море блата. Можемо слобoдно рећи сушта супротност нашем кршевитом југу. Стаза нас је испочетка водила крај потока Јасеновача који је био малчице и надошао  због обилних падавина претходна три дана. Након два километра стаза се одваја и уводи нас у шуму, час буква, па јела онда покоји граб и тако у круг све до нашег циља Мраковице и њених 806 метара над морем. На врху домаћин се потрудио да све учеснике сачека обилна окрепа. Након заједничког фотографисања и упознавања са Козаром као планином и њеним карактерстикама услиједио је повратак до почетне тачке, гдје нас је чекао ручак и уприличена је додјела плакета и захвалница свим учесницима. Хвала домаћинима на гостопримству и дивном дружењу.

Извјештај: Срђан Домазет

Фотографије: Срђан Домазет и ПСД“Патрија“

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.