Вертикални викенд  је иза нас. Толико енергије и емоција и у данима након Трке у камену. Чудесан је тај Леотар, исцрпи ти снагу до његовог самог врха топећи херцеговачки крш капљицама зноја преко 180 одважних небеских тркача. А онда, када се стигне на врх, подари новом енергијом протканом властитим задовољством и ојачаном менталном и физичком снагом.

Таква енергија се пренијела и наредног дана, па недјељу након трке одлучисмо провести на величанственом Орјену.  Група од седам зубића (Ивана, Јелена, Нада, Милош, Брано, Марко, Радош) одлучише частити побједника Трке у камену, из пријатељског ПЕД „Зимомор“, Деја, шетњом Орјеном и упознавањем љепота Орјена. Уједно, његова прва посјета Орјену. Помислисмо да је то добро јер не може бити вођа, па да нам зада темпо.

Kренусмо од планинарског дома на Ублима, стазом ка Јастребици.  Дан окупан сунцем. Kад се уђе дубоко у шуму – снијег. Мисли подијељене на зиму и прољеће. Зима штипа, а прољеће пјевуши. Од  румених образа,  до музике у  ушима. Из шуме пођосмо ка Шишавцима. Неких пола сата нам је било потребно до Шишаваца. Затим пређосмо на Гумбар. Са Гумбара на Kабо. Kружну туру од 11км, преко 800м укупног кумулативног успона пређосмо уз  ведро расположење, смијех и само чисте мисли какве само планина и дозвољава.

На одређеним  дионицама је било снијега и леда, па смо по потреби користили зимску опрему.

Авантура се наставља и приликом доласка у дом. Одлучисмо се искушати у спортском пењању на вјештачку стијену.

Kао што обичај налаже, мушкарци одважно ступише први. Ми, жене, још одважније пратисмо темпо. Редали су се успјешни потези пењања до врха стијене. Тзв. лијеви и десни смјер (лакши и тежи) бијаху савладани, па пробасмо и нови смјер „средњи“.

И све то не би довољно шампиону Леотара, па одради тренинг  трчања 10км по Орјену. Рече да то бијаше тако лијепо трчање с камена на камен.

Иако смо били у првом дану љетњег рачунања времена и имали дан дужи, нама је зафалило дана за такве љепоте.

До следећих похода, да смо здраво.

Нада Јововић

Фотографије: Нада Јововић и Брано Јанковић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.