Vertikalni vikend  je iza nas. Toliko energije i emocija i u danima nakon Trke u kamenu. Čudesan je taj Leotar, iscrpi ti snagu do njegovog samog vrha topeći hercegovački krš kapljicama znoja preko 180 odvažnih nebeskih trkača. A onda, kada se stigne na vrh, podari novom energijom protkanom vlastitim zadovoljstvom i ojačanom mentalnom i fizičkom snagom.

Takva energija se prenijela i narednog dana, pa nedjelju nakon trke odlučismo provesti na veličanstvenom Orjenu.  Grupa od sedam zubića (Ivana, Jelena, Nada, Miloš, Brano, Marko, Radoš) odlučiše častiti pobjednika Trke u kamenu, iz prijateljskog PED „Zimomor“, Deja, šetnjom Orjenom i upoznavanjem ljepota Orjena. Ujedno, njegova prva posjeta Orjenu. Pomislismo da je to dobro jer ne može biti vođa, pa da nam zada tempo.

Krenusmo od planinarskog doma na Ublima, stazom ka Jastrebici.  Dan okupan suncem. Kad se uđe duboko u šumu – snijeg. Misli podijeljene na zimu i proljeće. Zima štipa, a proljeće pjevuši. Od  rumenih obraza,  do muzike u  ušima. Iz šume pođosmo ka Šišavcima. Nekih pola sata nam je bilo potrebno do Šišavaca. Zatim pređosmo na Gumbar. Sa Gumbara na Kabo. Kružnu turu od 11km, preko 800m ukupnog kumulativnog uspona pređosmo uz  vedro raspoloženje, smijeh i samo čiste misli kakve samo planina i dozvoljava.

Na određenim  dionicama je bilo snijega i leda, pa smo po potrebi koristili zimsku opremu.

Avantura se nastavlja i prilikom dolaska u dom. Odlučismo se iskušati u sportskom penjanju na vještačku stijenu.

Kao što običaj nalaže, muškarci odvažno stupiše prvi. Mi, žene, još odvažnije pratismo tempo. Redali su se uspješni potezi penjanja do vrha stijene. Tzv. lijevi i desni smjer (lakši i teži) bijahu savladani, pa probasmo i novi smjer „srednji“.

I sve to ne bi dovoljno šampionu Leotara, pa odradi trening  trčanja 10km po Orjenu. Reče da to bijaše tako lijepo trčanje s kamena na kamen.

Iako smo bili u prvom danu ljetnjeg računanja vremena i imali dan duži, nama je zafalilo dana za takve ljepote.

Do sledećih pohoda, da smo zdravo.

Nada Jovović

Fotografije: Nada Jovović i Brano Janković


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.