Вијест и текст преносимо са фб странице школе. Браво за наставнике, ђаке и нашег Мирка 🙂

Фотографије фб страница ОШ „Јова Јовановић Змај“

„За ученике шестог разреда уприличили смо предавање и презентацију на тему планинарења као једног здравог животног стила које и дјеца могу да практикују. Наш гост и предавач био је планинар и планинарски водич гдин Мирко Лучић којем се овим путем срдачно захваљујемо на издвојеном времену и несебично подијељеном богатом искуству и знању. Ученици су уживали слушајући занимљивости о освајању планинских врхова, демонстрацији коришћења планинарске опреме као и интересантним причама о сналажењу у природи када се десе непредвиђене ситуације. Ученицу су усвојили и битну поруку, а то је да планине нуде много више од само предивних пејзажа и сликовитих видиковаца. Оне такође служе као одлично окружење за учење и развој док остварујемо контакт са природом.

Планинарење повољно утиче на физички развој дјеце, развија издржљивост, снагу, равнотежу и координацију. Пењање уз стрме падине и трчање по неравном терену јачају мишиће и кости, помажући у развоју здравог тијела. Такође, смањује ризик од гојазности и пратећих здравствених проблема. Прошетати по високим врховима, дисати свјеж зрак и посматрати природни свијет око себе може бити анти-стрес терапија јер планинарење пружа прилику за искључивање технологије и повезивање са стварним свијетом. Осјећај постигнућа након успона на врх планине је непроцјењив. Дјеца се суочавају са изазовима и уче како превладати препреке. Ово искуство развија самопоуздање и самопоштовање. Такође, уче важност постављања циљева и рада на њиховом остваривању. Планине су заиста жива учионица природе. Када планинаримо имамо прилику учити о историји, географији, геологији, екологији, биологији и многим другим наукама на терену.

Планинарење често укључује тимски рад, сарадњу и важност подршке. Развијају се социјалне вјештине и разумијевање како се успјех постиже кроз заједничке напоре, а и развијамо љубав према природи и околини, те подстичемо одговорно понашање према планети.“


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.