12. септембра 2020. године, наше друштво је по пети пут било организатор и домаћин трке у дисциплини „небеског трчања“ – „Требиње Вертикал 2020. – Трка у камену“. Како је по плану трка је требала да се одржи 12. марта, са припремама смо почели одмах после новогодишњих празника – чишћење стазе, обнављање маркација, анимирање спонзора, регистрација учесника… Беспријекорна организација досадашњих трка, атрактивна стаза и пратећи садржаји учинили су да је интересовање за трку било велико; до истека рока за пријаве учешће је најавило око 300 такмичара. Међутим, виша сила – неочекивани догађаји са корона вирусом, разне превентивне мјере и на крају забрана јавних окупљања, натјерали су нас да неколико дана уочи термина трку откажемо на неодређено вријеме.

Усљед повољније епидемиолошке ситуације и ублажавања мјера, у августу је одређен нови термин трке – субота, 12. септембар. Поново су отворене пријаве за трку, тако да се до почетка пријавило укупно 292 такмичара. Наравно, били смо свјесни да ће због потешкоћа око преласка граница, немогућности уклапања у постојеће обавезе и са терминима других спортских дешавања, број такмичара бити мањи. И поред свега, до почетка трке, стартне пакете је преузело око 200 такмичара, што је, имајући у виду свеукупну ситуацију, превазишло наша очекивања.

Овогодишњу трку пратило је изузетно топло вријеме, са температуром и до 35. подиока; тако да се није знало да ли више топлоте долази с неба или исијава из асфалта и камена. Ипак, то није поколебало такмичаре да у 10 сати храбро крену у још једно, јубиларно, пето „освајање“ Леотара. За такмичаре су припремљена и два пункта за освјежење – на Орловим гредама и на самом циљу. Екипа на Орловим гредама – „најгори од све дјеце друштва“ је отишла корак даље, поред  освјежења, такмичари су, сачекивани и испраћани музиком, пјесмом и плесом. Атмосфера – мјешавина Гуче и Егзита, учинила је да су такмичари на тренутак заборављали на тешку стазу и тропску врућину, што им је дошло као стимуланс пред завршни успон ка циљу.
За изненађење дана побринуо се Џемал Јашаревић из Илиџе, који је силовито кренуо од старта и стекао значајну предност, коју је до краја трке постепено повећавао, да би кроз циљ прошао први, временом 46:52 минута. Овим је за 50 секунди поправио досадашњи рекорд Милоша Микића из 2018. године. Друго мјесто освојио је Невен Цицовић из Пала – 57:42 минута, треће Урош Гутић из Невесиња – 62:12 минута.

Изненађење и у конкуренцији дама – прво мјесто на својој првој трци освојила је домаћа такмичарка  Маја Ножица временом 1:19:14 сати; друго и треће Сарајке – побједница прве двије трке Сања Каваз – 1:26:08 и Андреа Радмиловић – 1:29:17.
У категорији „50+“, прошлогодишњи побједник Ненад Милинковић из Ужица је поновио успјех временом 1:02:23 сата (четврто укупно вријеме); друго и треће мјесто су заузели домаћи такмичари, Радомир Милић – 1:13;49 и Небојша Пејановић – 1:14:50. Да се „стара гарда“ још не предаје види се и по томе што су сва тројица пласирани изнад 20. мјеста!
По завршетку трке, у хотелу „Леотар“ је организовано проглашење побједника, додјела медаља, пехара и пригодних поклона победницима, те заједнички ручак за учеснике и организаторе, чиме је овогодишња трка, како је то Игор рекао – „коначно завршена“. Због екстремних услова, сви учесници који су прошли стазу, добили су „финишер“ медаље.
Овом приликом се захваљујемо свим такмичарима, спонзорима, средствима информисања и свима који су на било који начин помогли организацију и промоцију трке.

Без лажне скромности – учесници су одреда хвалили добру организацију трке, бепријекорно уређену и обиљежену стазу, логистику…примједби је једино било на оно на  што нисмо могли утицати – паклену врућину која их је спријечила да постигну боље резултате. Разлог више да се пријаве за следећи „вертикал“ у марту 2021. године. А дотле – ДА СМО ЗДРАВО!!!

Мирослав Ковачевић

Фотографије са циља и проглашења најбољих можете пронаћи на: ЛИНК


побједници.jpg


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.