12. septembra 2020. godine, naše društvo je po peti put bilo organizator i domaćin trke u disciplini „nebeskog trčanja“ – „Trebinje Vertikal 2020. – Trka u kamenu“. Kako je po planu trka je trebala da se održi 12. marta, sa pripremama smo počeli odmah posle novogodišnjih praznika – čišćenje staze, obnavljanje markacija, animiranje sponzora, registracija učesnika… Besprijekorna organizacija dosadašnjih trka, atraktivna staza i prateći sadržaji učinili su da je interesovanje za trku bilo veliko; do isteka roka za prijave učešće je najavilo oko 300 takmičara. Međutim, viša sila – neočekivani događaji sa korona virusom, razne preventivne mjere i na kraju zabrana javnih okupljanja, natjerali su nas da nekoliko dana uoči termina trku otkažemo na neodređeno vrijeme.

Usljed povoljnije epidemiološke situacije i ublažavanja mjera, u avgustu je određen novi termin trke – subota, 12. septembar. Ponovo su otvorene prijave za trku, tako da se do početka prijavilo ukupno 292 takmičara. Naravno, bili smo svjesni da će zbog poteškoća oko prelaska granica, nemogućnosti uklapanja u postojeće obaveze i sa terminima drugih sportskih dešavanja, broj takmičara biti manji. I pored svega, do početka trke, startne pakete je preuzelo oko 200 takmičara, što je, imajući u vidu sveukupnu situaciju, prevazišlo naša očekivanja.

Ovogodišnju trku pratilo je izuzetno toplo vrijeme, sa temperaturom i do 35. podioka; tako da se nije znalo da li više toplote dolazi s neba ili isijava iz asfalta i kamena. Ipak, to nije pokolebalo takmičare da u 10 sati hrabro krenu u još jedno, jubilarno, peto „osvajanje“ Leotara. Za takmičare su pripremljena i dva punkta za osvježenje – na Orlovim gredama i na samom cilju. Ekipa na Orlovim gredama – „najgori od sve djece društva“ je otišla korak dalje, pored  osvježenja, takmičari su, sačekivani i ispraćani muzikom, pjesmom i plesom. Atmosfera – mješavina Guče i Egzita, učinila je da su takmičari na trenutak zaboravljali na tešku stazu i tropsku vrućinu, što im je došlo kao stimulans pred završni uspon ka cilju.
Za iznenađenje dana pobrinuo se Džemal Jašarević iz Ilidže, koji je silovito krenuo od starta i stekao značajnu prednost, koju je do kraja trke postepeno povećavao, da bi kroz cilj prošao prvi, vremenom 46:52 minuta. Ovim je za 50 sekundi popravio dosadašnji rekord Miloša Mikića iz 2018. godine. Drugo mjesto osvojio je Neven Cicović iz Pala – 57:42 minuta, treće Uroš Gutić iz Nevesinja – 62:12 minuta.

Iznenađenje i u konkurenciji dama – prvo mjesto na svojoj prvoj trci osvojila je domaća takmičarka  Maja Nožica vremenom 1:19:14 sati; drugo i treće Sarajke – pobjednica prve dvije trke Sanja Kavaz – 1:26:08 i Andrea Radmilović – 1:29:17.
U kategoriji „50+“, prošlogodišnji pobjednik Nenad Milinković iz Užica je ponovio uspjeh vremenom 1:02:23 sata (četvrto ukupno vrijeme); drugo i treće mjesto su zauzeli domaći takmičari, Radomir Milić – 1:13;49 i Nebojša Pejanović – 1:14:50. Da se „stara garda“ još ne predaje vidi se i po tome što su sva trojica plasirani iznad 20. mjesta!
Po završetku trke, u hotelu „Leotar“ je organizovano proglašenje pobjednika, dodjela medalja, pehara i prigodnih poklona pobednicima, te zajednički ručak za učesnike i organizatore, čime je ovogodišnja trka, kako je to Igor rekao – „konačno završena“. Zbog ekstremnih uslova, svi učesnici koji su prošli stazu, dobili su „finišer“ medalje.
Ovom prilikom se zahvaljujemo svim takmičarima, sponzorima, sredstvima informisanja i svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju i promociju trke.

Bez lažne skromnosti – učesnici su odreda hvalili dobru organizaciju trke, beprijekorno uređenu i obilježenu stazu, logistiku…primjedbi je jedino bilo na ono na  što nismo mogli uticati – paklenu vrućinu koja ih je spriječila da postignu bolje rezultate. Razlog više da se prijave za sledeći „vertikal“ u martu 2021. godine. A dotle – DA SMO ZDRAVO!!!

Miroslav Kovačević

Fotografije sa cilja i proglašenja najboljih možete pronaći na: LINK


pobjednici.jpg


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.