U subotu, 11. septembra 2021. godine, naše društvo je bilo organizator šeste po redu trke „Trebinje Vertikal – Trka u kamenu 2021“. Planom aktivnosti društva, trka je prvobitno trebala da se održi 27. marta; već početkom godine otvorene su prijave, otpočelo se sa pripremama; ali je zbog epidemije korone donesena odluka da se trka odloži. Zbog povoljnijih epidemioloških prilika, u avgustu je određen novi datum – 11. septembar. Ponovo su otvorene prijave i nastavljene aktivnosti na organizaciji, kako bi ovogodišnja manifestacija protekla u najboljem redu. Između ostalog, detaljno je očišćena i premarkirana staza, na pojedinim mjestima napravljene improvizovane bankine; slobodno možemo reći da nijednu dosadašnju trku nije dočekala „utegnutija“. Pored društvenih mreža i medija; i ove godine u promociju trke na području Srbije uključio se pokret „Ultra trkač Srbija“.

Živo je bilo na stazi i dan uoči trke, članovi društva koji su iznosili opremu na Orlove grede su se odlučili na noćni uspon i silazak sa vrha, uživajući u noćnoj panorami grada.

Do starta trke ukupno se prijavilo 244 takmičara. Bili smo svjesni da određeni broj zbog izmjene termina i nemogućnost usklađivanja sa drugim obavezama neće moći doći. Ipak, na dan trke, startne pakete je preuzelo oko 200 učesnika; koji su u 10 časova sa šetališta sa lijeve obale Trebišnjice krenuli u osvajanje Leotara. I vremenske prilike su im donekle išle na ruku, toplo, na trenutke i sparno vrijeme, uz povjetarac na pojedinim dijelovima staze. Sve u svemu – idealni uslovi za takmičenje i napad na rekorde.

A rekord staze  je i pao! U konkurenciji muškaraca, pobjedu je, drugi put zaredom odnio Džemal Jašarević, vremenom  45;26 minuta,  čime je popravio za 1;28 minuta  svoj prošlogodišnji rezultat (46,52). Dostojan konkurent bio mu je Dejan Žerajić iz Nevesinja, vremenom 46;24 minuta, čime je i on ostvario vrijeme bolje od dosadašnjeg rekorda. Veći dio staze trčali su izjednačeni, u jednom trenutku i Žerajić je bio u vođstvu; tek na oko trista metara prije cilja pobjednik je uspio da se odvoji i stekne prednost, koju je do kraja povećavao. Treće mjesto pripalo je Nevenu Cicoviću rezultatom  55,29 minuta.

U ženskoj konkurenciji, prema očekivanju, Miluša Bošković je ostvarila i treću pobjedu u isto toliko nastupa, vremenom  64;08 minuta;  naglasila je da nije posebno „grizla“ ni pokušavala da popravi rekord, koji inače ona i drži. Drugo mjesto osvojila je prošlogodišnja pobjednica Maja Nožica, vremenom   68;27,  a treće Snježana Samardžić  – 70;45 minuta.

U kategoriji „muškarci 50+“, pobjedu je odnio domaći takmičar Nebojša Pejanović –  66;01 minuta; drugi je bio Radomir Mirković –  66;49; treći Radoš Milošević – 80;06 minuta.

U kategoriji „žene 50+“, Vojislava Crnjanski Spasojević završila je trku rezultatom 111;59 minuta; jedina u okviru vremenskog limita.

U vremenskom limitu od 120 minuta  kroz cilj je prošlo ukupno  110   takmičara.

Po završetku trke, u hotelu „Leotar“ upriličen je ručak za učesnike, a zatim dodjela medalja, nagrada i zahvalnica, kao i  obraćanje novinarima. Učesnici su uglavnom isticali zadovljstvo uspješno istrčanom trkom, besprijekornu  organizaciju, oni koji su učestvovali prvi put – dobru, atraktivnu, ali i  nadasve, za neke i neočekivano, zahtjevnu stazu. Važno je napomenuti i da je trka protekla bez ijednog incidenta, tako da se rad članova društva i volontera angažovanih na stazi uglavnom sveo na pripremanje osvježenja za takmičare.          .

„Trka u kamenu 2021“ je iza nas; ovim putem zahvaljujemo svim članovima i volonterima koji su uzeli učešće u organizaciji i obezbjeđenju trke; gradu Trebinje, Turističkoj organizacija Trebinja, kao  i sponzorima koji su nas  finansijki i materijalno podržali, predstavnicima medija i ostalim.

Fotografije i videopriloge sa trke možete potražiti na fb stranici „Trebinje vertikal – Trka u kamenu 2021“; sajtu PD „Vučji zub“, kao i na fb stranicama učesnika trke.

Sledeći, sedmi „Trebinje Vertikal“ zakazujemo  za mart 2022. godine; a do tada – DA SMO ZDRAVO!

Izvještaj: Miroslav Kovačević


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.