У суботу, 11. септембра 2021. године, наше друштво је било организатор шесте по реду трке „Требиње Вертикал – Трка у камену 2021“. Планом активности друштва, трка је првобитно требала да се одржи 27. марта; већ почетком године отворене су пријаве, отпочело се са припремама; али је због епидемије короне донесена одлука да се трка одложи. Због повољнијих епидемиолошких прилика, у августу је одређен нови датум – 11. септембар. Поново су отворене пријаве и настављене активности на организацији, како би овогодишња манифестација протекла у најбољем реду. Између осталог, детаљно је очишћена и премаркирана стаза, на појединим мјестима направљене импровизоване банкине; слободно можемо рећи да ниједну досадашњу трку није дочекала „утегнутија“. Поред друштвених мрежа и медија; и ове године у промоцију трке на подручју Србије укључио се покрет „Ултра тркач Србија“.

Живо је било на стази и дан уочи трке, чланови друштва који су износили опрему на Орлове греде су се одлучили на ноћни успон и силазак са врха, уживајући у ноћној панорами града.

До старта трке укупно се пријавило 244 такмичара. Били смо свјесни да одређени број због измјене термина и немогућност усклађивања са другим обавезама неће моћи доћи. Ипак, на дан трке, стартне пакете је преузело око 200 учесника; који су у 10 часова са шеталишта са лијеве обале Требишњице кренули у освајање Леотара. И временске прилике су им донекле ишле на руку, топло, на тренутке и спарно вријеме, уз повјетарац на појединим дијеловима стазе. Све у свему – идеални услови за такмичење и напад на рекорде.

А рекорд стазе  је и пао! У конкуренцији мушкараца, побједу је, други пут заредом однио Џемал Јашаревић, временом  45;26 минута,  чиме је поправио за 1;28 минута  свој прошлогодишњи резултат (46,52). Достојан конкурент био му је Дејан Жерајић из Невесиња, временом 46;24 минута, чиме је и он остварио вријеме боље од досадашњег рекорда. Већи дио стазе трчали су изједначени, у једном тренутку и Жерајић је био у вођству; тек на око триста метара прије циља побједник је успио да се одвоји и стекне предност, коју је до краја повећавао. Треће мјесто припало је Невену Цицовићу резултатом  55,29 минута.

У женској конкуренцији, према очекивању, Милуша Бошковић је остварила и трећу побједу у исто толико наступа, временом  64;08 минута;  нагласила је да није посебно „гризла“ ни покушавала да поправи рекорд, који иначе она и држи. Друго мјесто освојила је прошлогодишња побједница Маја Ножица, временом   68;27,  а треће Сњежана Самарџић  – 70;45 минута.

У категорији „мушкарци 50+“, побједу је однио домаћи такмичар Небојша Пејановић –  66;01 минута; други је био Радомир Мирковић –  66;49; трећи Радош Милошевић – 80;06 минута.

У категорији „жене 50+“, Војислава Црњански Спасојевић завршила је трку резултатом 111;59 минута; једина у оквиру временског лимита.

У временском лимиту од 120 минута  кроз циљ је прошло укупно  110   такмичара.

По завршетку трке, у хотелу „Леотар“ уприличен је ручак за учеснике, а затим додјела медаља, награда и захвалница, као и  обраћање новинарима. Учесници су углавном истицали задовљство успјешно истрчаном трком, беспријекорну  организацију, они који су учествовали први пут – добру, атрактивну, али и  надасве, за неке и неочекивано, захтјевну стазу. Важно је напоменути и да је трка протекла без иједног инцидента, тако да се рад чланова друштва и волонтера ангажованих на стази углавном свео на припремање освјежења за такмичаре.          .

„Трка у камену 2021“ је иза нас; овим путем захваљујемо свим члановима и волонтерима који су узели учешће у организацији и обезбјеђењу трке; граду Требиње, Туристичкој организација Требиња, као  и спонзорима који су нас  финансијки и материјално подржали, представницима медија и осталим.

Фотографије и видеоприлоге са трке можете потражити на фб страници „Требиње вертикал – Трка у камену 2021“; сајту ПД „Вучји зуб“, као и на фб страницама учесника трке.

Следећи, седми „Требиње Вертикал“ заказујемо  за март 2022. године; а до тада – ДА СМО ЗДРАВО!

Извјештај: Мирослав Ковачевић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.