Da li ste ikada bili na Studencima, ili bolje da pitamo da li  znate gdje su Studenci u Orjenu?

Ako niste bili i ako ne znate gdje su Studenci, dosta  ste propustili.

DSC_0045 (2).JPG

Gdje su Studenci?

Plato Studenci (1350 – 1400m/nv) se nalazi na jugozapadnom dijelu planine Orjen, sa južne strane zagrljen oštrim grebennom  koji spaja Kalupnu gredu i Markov kuk dok je sa drugih strana okružen šumama munike i bukve. Stepenasti proplanci blago se spuštaju  ka  dnu stmih stijena pomenutog grebena a na dnu ovog platoa postoje takozvani bunari  u kojima do kasno u ljeto možete naći vodu.

Ta se voda koristila za napajanje stoke koja je nalazila ispašu na ovim livadama. Sada  na ta vremena posjećaju samo dijelovi metalnih pojila u blizini bunara.

Studenci su  na stazi koja  je spajala  Ubla sa Crnom Gorom i Vrbanjskim dijelom Orjena. U planu našeg društva za ovo ljeto je pronalazak te staze kao i njeno prosjecanje i markiranje, kako bi se ubuduće sigurno dolazilo do grebena a samim tim i do vrhova u okruženju.

Inače do Studenaca postoji dobro označena planinarska staza koju je prije 7/8 godina trasiralo i markiralo  naše društvo. Za sada je markirano do ulaza u plato gdje postoji upisna kutija.  Dužina ove staze je 4,5 milometara a visinska razlika oko 400 metara. Na putokazu  postavljenom na početku staze na Ublima stoji da je potrebno  jedan čas i 45 minuta da bi se došlo do Studenaca, svakako da će planinari koji su u dobroj formi ovu relaciju savladati mnogo brže.

Studenci mapa.jpg

Orjenski mraznici

Studenci su jedno od najhladnih mjesta u Orjenu, takozvani mraznik. To su dolovi u kojima se zimi temperatura spušta toliko nisko da ne dozvoljava da ti dijelovi  urastaju u više biljne vrste,  te na takvim mjestima opstaju samo trava a od viših  stabala, Munika.

Sniježni pokrivač je tu tokom cijele zime a zna ostati i do kasno u proljeće. Zato je ovo omiljena destinacija naših planinara i izletnika.

Igor Škero

Video sa jednog od izlete u ljetnom periodu:

Kraći video sa Studenaca zimi. Video: Mirko Lučić

U nastavku pogledajte fotografije snimljene prošle nedjelje na jednom od izleta  naših planinara.

FOTO: Brano Janković

Kategorije: Izvještaji

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.