Да ли сте икада били на Студенцима, или боље да питамо да ли  знате гдје су Студенци у Орјену?

Ако нисте били и ако не знате гдје су Студенци, доста  сте пропустили.

DSC_0045 (2).JPG

Гдје су Студенци?

Плато Студенци (1350 – 1400м/нв) се налази на југозападном дијелу планине Орјен, са јужне стране загрљен оштрим гребенном  који спаја Калупну греду и Марков кук док је са других страна окружен шумама мунике и букве. Степенасти пропланци благо се спуштају  ка  дну стмих стијена поменутог гребена а на дну овог платоа постоје такозвани бунари  у којима до касно у љето можете наћи воду.

Та се вода користила за напајање стоке која је налазила испашу на овим ливадама. Сада  на та времена посјећају само дијелови металних појила у близини бунара.

Студенци су  на стази која  је спајала  Убла са Црном Гором и Врбањским дијелом Орјена. У плану нашег друштва за ово љето је проналазак те стазе као и њено просјецање и маркирање, како би се убудуће сигурно долазило до гребена а самим тим и до врхова у окружењу.

Иначе до Студенаца постоји добро означена планинарска стаза коју је прије 7/8 година трасирало и маркирало  наше друштво. За сада је маркирано до улаза у плато гдје постоји уписна кутија.  Дужина ове стазе је 4,5 милометара а висинска разлика око 400 метара. На путоказу  постављеном на почетку стазе на Ублима стоји да је потребно  један час и 45 минута да би се дошло до Студенаца, свакако да ће планинари који су у доброј форми ову релацију савладати много брже.

Studenci mapa.jpg

Орјенски мразници

Студенци су једно од најхладних мјеста у Орјену, такозвани мразник. То су долови у којима се зими температура спушта толико ниско да не дозвољава да ти дијелови  урастају у више биљне врсте,  те на таквим мјестима опстају само трава а од виших  стабала, Муника.

Снијежни покривач је ту током цијеле зиме а зна остати и до касно у прољеће. Зато је ово омиљена дестинација наших планинара и излетника.

Игор Шкеро

Видео са једног од излете у љетном периоду:

Краћи видео са Студенаца зими. Видео: Мирко Лучић

У наставку погледајте фотографије снимљене прошле недјеље на једном од излета  наших планинара.

ФОТО: Брано Јанковић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.