Лијепо прољећно јутро највљује још љепши дан на планини, у плану је кружна тура беспућима Орјена за која мало ко зна. Питамо се да ли је то добро? Да само ми пролазимо и шепуримо се на стијенама Калупне греде. Наравно да није добро, зато ћемо баш данас почети са тражењем најсигурнијег пута до врха Калупне греде.


Калупна греда- опште информације

Калупна греда је орјенски врх који се издиже на 1721 метар изнад мора и један је од врхова у највећем орјенском гребену који почиње са Зубаца преко Малог и Великог Свитавца, Облог Свитавца, Штировника па до Калупне греде а затим наставља на Марков кук, Високи бријег, Бугању греду да би на крају дошао до највишег врха Орјена – Зубачки/Велики Кабао


Елем, стартујемо од нашег дома на Ублима, након пар стотина метара асфалтним путем одвајамо се на макадамски пут који води до Вучковића дола а затим кроз шуму према Студенцима.

Мијењају се борове, букове, шуме муника  и ко зна каквог све дрвећа, прољеће иако касни је ухватило маха, природа се буди а зеленила и цвијећа је све више.

Лаганим темпом долазимо на Студенце, краћи одмор и планови куда даље. Одлука је пала да се крене уобичајном рутом ка великом сипару, стим да би нешто прије скренули ка стијенама и тако пробали наћи руту која би изашла на средину  сипара и даље на гребен.

Некако спонтано смо почели постављати камења на више стијене куда смо пролазили и тако обиљежавали правац којим идемо. Иначе овако се почиње са трасирањем нових стаза а ова би била баш пожељна јер би нам дала једну нову кружну туру на Орјену а обухватала би лијепе предјели и атрактивне врхове.

Метар по метар и дођосмо на гребен, тражење најбољег правца нас је прилично уморило па смо на врху Калупне греде заслужено одморили.

У наставку пролазимо гребеном који спаја Калупну греду и Штировник а успут пењемо неколико  мањих „пиклића“.

На Штировнику краћи одмор и силазак на Пријевор, седло између Штировника и Облог Свитавца, а одмах затим сиђосмо ка Ублима.

Још једна дивна тура је иза нас, посебно нам је драго што смо успут и нешто корисно урадили. До нових дружења са природом, ДА СМО ЗДРАВО!

Игор Шкеро

Видео запис са Студенаца: Никола Уљаревић

Видео приказ туре: https://www.relive.cc/view/vdvmD95pPxq

Фотофрафије: Мирко Лучић и Никола Уљаревић

Категорије: Извјештаји

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.