Krv, znoj i pokoja suza radosnica. Tako bi se mogle opisati i u par riječi sliti jedna ogromna ljubav, požrtvovanost i trud , mjesecima unazad ulagani u obnovu i dogradnju devastiranog planinarskog doma na Ublima. Sudija još nije odsvirao kraj ove utakmice i planinari PD ”Vučji zub” moraju još mnogo utakmica odigrati i znoja proliti kako bi ostvarili svoj krajnji cilj i u potpunosti obnovili dom, ali danas je zasigurno jedan bitan meč završen, a ”zubići” su se sretni okupili da to i proslave.

Vijest koja je već na svim portalima, a vi je možda još niste pročitali. Zato čujte i počujte! Otvorili smo uslužni dio objekta, smješten u prizemlju i stavili ga na raspolaganje svima onima koji planinu i naš Orjen vole bar upola kao mi. Od sada, kadgod u dane vikenda poželite sa porodicom i prijateljima skoknuti do Ubala po svoju dozu kiseonika i potpunog opuštanja, a ne želite da se bakćete sa termos bocama i ćebetom, dođite u Planinarski dom po svoju šoljicu kafe, gutljaj toplog čaja ili samo sok. Udobno se smjestite i podesite svoj mod na odmor i uživanje i slobodno se vratite na fabrička podešavanja. Jer tamo, u domu,  dočekaće vas ljubazni planinari koji će učiniti sve da vaš boravak u njihovoj i vašoj kući  protekne u najboljem redu i na obostrano zadovoljstvo.

A kako su zubići stigli do ovog cilja? Vjerujte, to samo oni znaju. Sati, dani i mjeseci odvajanja od njihovog slobodnog vremena uloženi su u ovaj objekat. Oni najvrijedniji trčali bi poslije ili prije svog radnog vremena, subotom, nedeljom, radnim danom, vikendom, praznikom…kadgod je to bilo potrebno. Rušili su postojeće zidove, pregrađivali, nadograđivali, zidali nove zidove i stubove, malterisali, fugirali, istovarali, utovarali, punili mješalicu, nosili vodu, postavljali pod, a onda i pločice, ugrađivali grede, kopali rupetinu za čatrnju pa zatim i za septičku, razvodili struju, uvodili vodu, formirali šank, postavljali kamere, alarm i osvjetljenje. Želite li da vam još nabrajam ili ste se i od ovoga umorili? Onda možete zamisliti kako su ovi vrijedni planinari i planinarke otkidali djeliće sebe da bi ih nesebično ugradili u ovu lijepu zgradu koju je davne 1938.godine sagradilo tadašnje Društvo za razvoj turizma iz Trebinja, a nakon Drugog svjetskog rata održavalo Planinarsko društvo ”Bijela Gora” – sve do posljednjeg rata kada je to društvo ugašeno, a zgrada devastirana i prepuštena zubu vremena. Prije sedam godina ”zubići” su prvo peticijom spriječili njenu prodaju, a nekoliko godina kasnije izborili su se da je dobiju na korištenje i obnovu odlukom gradske vlasti.

Naravno, sve ovo ne bi bilo moguće postići bez prijatelja, privrednih subjekata i donatora sa raznih strana, te izdvajanja iz lokalnog budžeta o čemu je na našem sajtu u nekoliko navrata izvještavano. Još jednom veliko hvala svima njima što su bili uz nas sve ovo vrijeme i što još uvijek pomažu da se smjenjuju utakmica za utakmicom koje planinari ”Vučjeg zuba” iz dana u dan igraju trudeći se da osposobe svoj dom i vrate mu stari sjaj.

A samo otvaranje uslužnog dijela objekta, planinari su obilježili skromno i u užem krugu trudeći se da ne prave veliku gužvu i masovno okupljanje sada kada to nije preporučljivo. U tek raspakovane i oprane, nove  šoljice usuli smo prvu kafu sa šanka i tako smo umjesto makaza i presjecanja ukrasne vrpce simbolično otvorili dom. Dobro raspoloženje i sjajna atmosfera pratili su nas tokom cijelog nedeljnog popodneva. Pjesme, muzike i šale nije falilo. Raspalili smo i roštilj, svako je ponešto hrane donio tako da smo napravili gozbu te niko gladan kući nije otišao. Baš kao ovo druženje trebalo bi da izgleda u budućnosti svaki povratak s akcija uspona na vrhove Orjena u smiraj dana. Sada znamo – to će biti naše utočište, naše mjesto za okrepljenje i odmor poslije cjelodnevnog boravka u prirodi. Biće to mjesto gdje će se rađati lijepe uspomene ne samo nas ”zubića” već i naših gostiju, planinara koji će doći iz dalekih krajeva,  pohoditi ovaj dom i vraćati se svojim kućama sa pregrštom dobrih fotografija sa naših Ubala. Ako Bog da dočekaćemo i dan kada će biti osposobljeni smještajni kapaciteti doma na oba sprata, tuš kabine, toaleti i kuhinja. Biće to još ljepša priča na koju ćemo s nestrpljenjem sačekati i nadamo se dočekati, a na radost i ponos svih nas. Posebno se radujemo sadržajima za one najmlađe koje planiramo osposobiti uskoro kako bi djeca koja posjete dom uživala u aktivnostima kao što su zip lajn i vještačka stjena.

I tako se naš Planinarski dom Ubla polako, ali sigurnim koracima priključuje porodici od već 3 postojeća doma sa druge strane Orjena kojima gazduju crnogorski i dubrovački planinari. Prije sedam godina kada smo se izborili da dom ne ode ”na doboš” to je izgledalo kao teško ostvariv san. A sada kada Orjen konačno postaje Park prirode i zaštićeno područje i naš dom dobija poseban značaj kao mjesto susreta svih onih koji neizmjerno vole prirodu i žele da je sačuvaju za neke nove generacije koje će, nadamo se, znati da održavaju ono što su nekada davno izgradili naši prethodnici, a mi sada obnavljamo. A vi svi koji ste znatiželjni i želite vidjeti šta to na Ublima rade i grade trebinjski planinari, posjetite nas u dane vikenda i budite naši gosti! DA SMO ZDRAVO!

Ana Vlatković

Prilog Hreceg RTV-a


viber_slika_2020-07-20_18-50-39.jpg

Prilog: Nebojša Kolak


viber_slika_2020-07-17_12-24-47.jpg

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.