У организацији  нашег друштва  у суботу, 18. марта 2017. године одржана је друга по реду трка  у дисциплини  небеског трчања – „Требиње Верикал – Трка у камену 2017“.  Трка је одржана на стази од Перовића/Арсланагића моста до врха Леотара, трасираној 2016. године приликом одржавања прве овакве трке.

Учешће у трци узело је укупно 58 такмичара, из Републике Србске; БиХ, Србије; Црне Горе и Швајцарске; од тога 51 такмичар у мушкој и 7 у женској конкуренцији; међу којима је било спортиста, али и рекреативаца, жељних да провјере своје физичке способности на кршевитом Леотару.  Оно што радује је чињеница да се са подручја Херцеговине пријавило укупно 35 такмичара;  што указује да  небеско трчање „пушта коријење“  на  овом подручју.  Већ по традицији, најстарији учесник  трке је био наш члан Војо Прелевић , 73 године,  а најмлађи – Василије Косјерина из Требиња, 14 година; који је наступао уз сагласност и подршку  родитеља.

Вријеме је идеално послужило такмичаре – сунчано, не претјерано топло, са благим сјеверцем. Стаза као и прошле године – максимално припремљена, уређена и обиљежена, са пунктовима за освјежење; екипама Црвеног крста; обезбјеђењем; фотографима спремним да забиљеже сваки интересантан догађај. Трку је најавио и  пропратио  већи број новинарских екипа свих медија, а друштво је ангажовало пет сниматеља за видео документовање трке цијелом трасом са земље и из ваздуха. Званични видео запис са трке можете погледати на

https://www.youtube.com/watch?v=i4KYbyANq6k&feature=youtu.be . На старту и поред стазе је био присутан већи број гледалаца и навијача, доста рекреативаца је искористило повољне  временске  прилике да прије и после трке прођу стазом, неки и до врха Леотара, да уживају у прелијепом погледу и  бодре такмичаре.

У женској конкуренцији, прво мјесто је освојила прошлогодишња побједница Сања Каваз из Источног Сарајева временом 62:02 минута, друго  и треће наше чланице – Нада Илић  временом  65:37 минута и  Нада Дурсун, временом  73:15 минута. Побједница Сања Каваз је новинарима изјавила да је задовољна резултатом,  да јој је било лакше трчати него прошле године јер је познавала стазу, али и да је мало „прикочила“ чувајући снагу за сутрашњу екстремну  трку у Котору (на којој је по други пут узастопно побиједила).  А да су спортски дух и јака воља пресудни за успјех, показале су чланице нашег друштва – другопласирана Нада Илић, која увелико гази шесту деценију; трећепласирана Нада Дурсун, која поред обавеза према послу, породици, троје дјеце, ипак нађе времена да тренира и такмичи се; као и Ивана Табаковић, која је четрнаест мјесеци после тешког повређивања  успјела да истрчи цијелу стазу.

У мушкој конкуренцији побиједио је Владимир Панић из Ваљева временом 55:16 минута; други је био Милош Аранитовић из Требиња – 56:58 минута; трећи – Иван Леженић из Мостара – 58:32 минута.  Прошлогодишњи резултат Милоша Микића из Никшића – 48:24 минута је ипак остао претежак задатак за овогодишње такмичаре. Побједник је нагласио да из Требиња носи доста лијепих утисака, да је стаза лијепа, али и захтјевна.

Најмлађи учесник Василије Косјерина се равноправно носио са старијим и искуснијим колегама, на крају је  освојио  21. мјесто. У изјави након трке рекао је да је било тешко али је издржао. Ко зна, можда га за коју годину видимо на побједничком постољу? 

Један од учесника трке био је и Билећанин Љубо Тркља, атлетичлар са преко 30 маратона „у ногама“.  Да је требињски вертикал  ипак нешто посебно, показује његова изјава  стаза је таква да је можда теже истрчати тих пет километара по Леотару него ли маратон.

По завршетку трке за учеснике је у Хотелу „Леотар“ приређен ручак, након чега су најбољима додијељене награде и признања. Овим путем  захваљујемо свим учесницима, спонзорима; техничком особљу и свима који су на било који начин узели учешћа у трци и њеној организацији.

Велики број штампаних и електронских медија је објавио репортаже о трци. Поново је из Требиња у свијет отишла лијепа слика о једном успјешно организованом спортском догађају.  Надамо се да наш – требињски вертикалац полако постаје традиција и још један од брендова бисера југа Херцеговине. До „Трке у камену 2018“  поздрављамо вас нашим традиционалним поздравом  – „Да смо здраво“ (и уз Леотар брзи!!!).

Текст: Мирослав Ковачевић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.