U organizaciji  našeg društva  u subotu, 18. marta 2017. godine održana je druga po redu trka  u disciplini  nebeskog trčanja – „Trebinje Verikal – Trka u kamenu 2017“.  Trka je održana na stazi od Perovića/Arslanagića mosta do vrha Leotara, trasiranoj 2016. godine prilikom održavanja prve ovakve trke.

Učešće u trci uzelo je ukupno 58 takmičara, iz Republike Srbske; BiH, Srbije; Crne Gore i Švajcarske; od toga 51 takmičar u muškoj i 7 u ženskoj konkurenciji; među kojima je bilo sportista, ali i rekreativaca, željnih da provjere svoje fizičke sposobnosti na krševitom Leotaru.  Ono što raduje je činjenica da se sa područja Hercegovine prijavilo ukupno 35 takmičara;  što ukazuje da  nebesko trčanje „pušta korijenje“  na  ovom području.  Već po tradiciji, najstariji učesnik  trke je bio naš član Vojo Prelević , 73 godine,  a najmlađi – Vasilije Kosjerina iz Trebinja, 14 godina; koji je nastupao uz saglasnost i podršku  roditelja.

Vrijeme je idealno poslužilo takmičare – sunčano, ne pretjerano toplo, sa blagim sjevercem. Staza kao i prošle godine – maksimalno pripremljena, uređena i obilježena, sa punktovima za osvježenje; ekipama Crvenog krsta; obezbjeđenjem; fotografima spremnim da zabilježe svaki interesantan događaj. Trku je najavio i  propratio  veći broj novinarskih ekipa svih medija, a društvo je angažovalo pet snimatelja za video dokumentovanje trke cijelom trasom sa zemlje i iz vazduha. Zvanični video zapis sa trke možete pogledati na

https://www.youtube.com/watch?v=i4KYbyANq6k&feature=youtu.be . Na startu i pored staze je bio prisutan veći broj gledalaca i navijača, dosta rekreativaca je iskoristilo povoljne  vremenske  prilike da prije i posle trke prođu stazom, neki i do vrha Leotara, da uživaju u prelijepom pogledu i  bodre takmičare.

U ženskoj konkurenciji, prvo mjesto je osvojila prošlogodišnja pobjednica Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva vremenom 62:02 minuta, drugo  i treće naše članice – Nada Ilić  vremenom  65:37 minuta i  Nada Dursun, vremenom  73:15 minuta. Pobjednica Sanja Kavaz je novinarima izjavila da je zadovoljna rezultatom,  da joj je bilo lakše trčati nego prošle godine jer je poznavala stazu, ali i da je malo „prikočila“ čuvajući snagu za sutrašnju ekstremnu  trku u Kotoru (na kojoj je po drugi put uzastopno pobijedila).  A da su sportski duh i jaka volja presudni za uspjeh, pokazale su članice našeg društva – drugoplasirana Nada Ilić, koja uveliko gazi šestu deceniju; trećeplasirana Nada Dursun, koja pored obaveza prema poslu, porodici, troje djece, ipak nađe vremena da trenira i takmiči se; kao i Ivana Tabaković, koja je četrnaest mjeseci posle teškog povređivanja  uspjela da istrči cijelu stazu.

U muškoj konkurenciji pobijedio je Vladimir Panić iz Valjeva vremenom 55:16 minuta; drugi je bio Miloš Aranitović iz Trebinja – 56:58 minuta; treći – Ivan Leženić iz Mostara – 58:32 minuta.  Prošlogodišnji rezultat Miloša Mikića iz Nikšića – 48:24 minuta je ipak ostao pretežak zadatak za ovogodišnje takmičare. Pobjednik je naglasio da iz Trebinja nosi dosta lijepih utisaka, da je staza lijepa, ali i zahtjevna.

Najmlađi učesnik Vasilije Kosjerina se ravnopravno nosio sa starijim i iskusnijim kolegama, na kraju je  osvojio  21. mjesto. U izjavi nakon trke rekao je da je bilo teško ali je izdržao. Ko zna, možda ga za koju godinu vidimo na pobjedničkom postolju? 

Jedan od učesnika trke bio je i Bilećanin Ljubo Trklja, atletičlar sa preko 30 maratona „u nogama“.  Da je trebinjski vertikal  ipak nešto posebno, pokazuje njegova izjava  staza je takva da je možda teže istrčati tih pet kilometara po Leotaru nego li maraton.

Po završetku trke za učesnike je u Hotelu „Leotar“ priređen ručak, nakon čega su najboljima dodijeljene nagrade i priznanja. Ovim putem  zahvaljujemo svim učesnicima, sponzorima; tehničkom osoblju i svima koji su na bilo koji način uzeli učešća u trci i njenoj organizaciji.

Veliki broj štampanih i elektronskih medija je objavio reportaže o trci. Ponovo je iz Trebinja u svijet otišla lijepa slika o jednom uspješno organizovanom sportskom događaju.  Nadamo se da naš – trebinjski vertikalac polako postaje tradicija i još jedan od brendova bisera juga Hercegovine. Do „Trke u kamenu 2018“  pozdravljamo vas našim tradicionalnim pozdravom  – „Da smo zdravo“ (i uz Leotar brzi!!!).

Tekst: Miroslav Kovačević


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.