Potreba za licenciranim vodičima odavno je izražena sve većom posjećenošću naših planina, ali i sve popularnijim izletima i usponima naših planinara na planine u inozemstvu. Ovakvim obukama stiču se temeljna znanja o vođenju planinara i izletnika, o kvalitetnijoj prezentaciji naših planina, te o umijeću primjerenog reagovanja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije. Danas je u vodećim alpskim zemljama nezamislivo planinariti bez organizovanih vodičkih službi i usluga vodiča u planinama.
Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK u saradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Mostar ( SPV Mostar) organizuje Obuku za planinarske vodiče-A standard u terminima dva vikenda: 15.4. do 17.4. i 23.4.-24.4. 2016. na lokaciji Izviđačkog eko centra Ušće/ Trebinje. Obuka se provodi tokom dva vikenda kontinuiranog boravka u prirodnom ambijentu, u ljetnim uslovima, uz boravak i smještaj u adekvatnom objektu i uslove za održavanje predavanja i vježbi u planini.

Nakon održane obuke polaznici skupljaju aktivne dane na koje im se dodaju dani obuke. Aktivne dane će skupiti tako što će biti pomoćni vodiči na izletima, održati predavanje na obukama, asistirati na obukama i raditi druge korisne aktivnosti u svojoj stanici/planinarskom društvu. Nakon tog perioda (cca 6. mjeseci) kad skupe dovoljan broj dana polaznici imaju pravo pristupiti ispitu, koji se sastoji iz praktičnog i teoretskog dijela (pismena provjera znanja i rad na terenu). Ispit će biti organiziran naknadno, a licencu vodiča izdaje nadležni planinarski savez ili stanica vodiča.
Obuka za planinarske vodiče-A standard provodi se prema standardu  UIAA – International Climbing and Mountaineering Federation (UIAA Training Standards), vođenje na ljetno planinarenje podrazumijeva osposobljenost za vođenje po niskogorju i sredogorju koje obuhvaća pješačenje i planinarenje u ljetnim uslovima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnih prepreka poput manjih kamenih stepenica i krpica snijega i leda. Ovaj nivo osposobljenosti ne uključuje vođenje u visokogorju, po terenima koji zahtijevaju penjačku vještine i opremu niti kretanje po zahtjevnim planinarskim putevima.
SPV Mostar je jedna od dvije stanice planinarskih vodiča u Bosni i Hercegovini (postoji još i SPV Sarajevo), koja okuplja planinarske vodiče iz regije Hercegovine, čiji članovi su vrhunski planinari, sportski penjači, alpinisti, speleolozi, gorski spašavatelji, koji kontinuirano rade na usavršavanju i edukaciji.
Svi troškovi, koji uključuju noćenja u Izviđačkom eko centru Ušće/Trebinje, tri obroka dnevno, didaktički materijal, pribor za pisanje, su osigurani iz projekta ‘ Održivi razvoj turizma –Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita’ kojeg finansira Evropska unija iz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.
Prijave se obavljaju putem popunjavanja Prijavnice ( u prilogu), koju je potrebno poslati na imejl adrese:[email protected][email protected] i matičnom društvu. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt telefone: SPV Mostar: 063 486 909 i LiNK: 036 580 151
Prijave se zaprimaju najkasnije do 11.4.2016., te vas molimo da se na vrijeme prijavite, a broj polaznika obuke je ograničen.
Do skorog viđenja!
Udruženje LiNK i SPV Mostar

 

 

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.