Biciklistički izleti u prirodu sve više postaju popularni, pa otuda i potreba za obučenim biciklističkim vodičima. Stoga smo organizovali obuku za biciklističke vodiče kojom se stiču temeljna znanja o vođenju biciklista rekreativaca, o kvalitetnijoj prezentaciji naših staza i područja, te o umijeću primjerenog reagovanja na sve očekivane i neočekivane pojave pri ovom vidu rekreacije.
Danas je u vodećim europskim zemljama nezamislivo turistički biciklirati bez organizovanih vodičkih službi i usluga vodiča na biciklističkim turama.

Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK iz Mostara u saradnji sa Udrugom za promociju biciklizma «Herzegovina Bike» i Biciklističkim Savezom Bosne i Hercegovine (BiSaBiH), organizuje Obuku za vodiče u brdskom biciklizmu u terminima dva vikenda: 21.5. do 22.5. i 4.6.-5.6. 2016. na lokaciji Izviđačkog doma Tuli/Trebinje. Obuka se provodi tokom dva vikenda kontinuiranog boravka u prirodnom ambijentu, uz boravak i smještaj u adekvatnom objektu i uslove za održavanje predavanja i vježbi.
Nakon teorijske obuke polaznici će imati aktivne dane obuke, odnosno praktičnu nastavu vožnje u prirodi i organizacije biciklističke ture. Aktivne dane će skupiti tako što će biti pomoćni vodiči na izletima, asistirati na obukama i raditi druge korisne aktivnosti na biciklističkom izletu.
Ova obuka se provodi u saradnji sa Biciklističkim savezom Bosne i Hercegovine a podrazumijeva osposobljenost za vođenje i organizaciju biciklističkih tura u Bosni i Hercegovini u ljetnim uslovima, sa savladavanjem blažih strmina, te jednostavnijih organizacija biciklističkih tura na nižim nadmorskim visinama i pristupačnim terenima. Ovaj nivo osposobljenosti ne uključuje vođenje u visokogorju, po terenima koji zahtijevaju profesionalno biciklističko umjeće i opremu niti kretanje po zahtjevnim planinarskim putevima.

Udruga za promociju biciklizma „Herzegovina Bike“ iz Mostara je neprofitna organizacija koja je osnovana početkom 2013. godine. U kratko vrijeme svog postojanja Udruga je bila organizator više aktivnosti sa sadržajem biciklizma i biciklističkog sporta u Bosni i Hercegovini, na kojima je sudjelovalo više stotina biciklista.

Za sve polaznike obuke pokriveni su svi troškovi, koji uključuju prevoz, noćenja u Izviđačkom domu Tuli/Trebinje, tri obroka dnevno, didaktički materijal, pribor za pisanje, a to je osigurano iz projekta ‘ Održivi razvoj turizma –Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafita’ kojeg finansira Evropska unija iz IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013.
Prijave se obavljaju putem popunjavanja Prijavnice ( u prilogu), koju je potrebno poslati na email adrese: [email protected], [email protected]. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na kontakt telefone: Herzegovina Bike: 063 400 260 i LiNK: 036 580 151
Prijave se zaprimaju najkasnije do 17.5.2016., te vas molimo da se na vrijeme prijavite, a broj polaznika obuke je ograničen.
Do skorog viđenja!
Udruženje LiNK i Herzegovina Bike

Kategorije: Obavještenja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.