Срђан Миливојевић, наш прекаљени планинар и алпиниста, донио нам је на поклон и чување нешто што подсјећа на алпинистички чекић, познатији као бајла. Срђан је фотографију чекића слао многим старијим планинарима да би добио мишљење о чему се ради, и сви су били мишљења да се радио о планинаском тј. алпинистичком чекићу.  

Чекић је припадао др Обраду Петијевићу,  продекану Шумарског факултета у Сарајеву у периоду послије Другог свјетског рата. Обрад је био свестран човјек, поред високог образовања, био и посебан у многим другим аспектима и навикама. Помиње се да је волио путовања а био је  један од ријетких  у то вријеме  власника  камп кућице. Нико у кући Петијевића у Требињу  одакле је чекић доспио код Срђана није сигуран да ли се Обрад бавио алпинизмом, али знају да га није држало мјесто и да је често путовао ван земље.

Како год, чекић је сада код нас у дрштву, а да зна причати, сигурно би се имало шта чути. Алатка  је у одличном стању са  присиком за везивање и у догледно вријеме биће изложена  у посебној полици у услужном дијелу Планинарског дома „Убла“

Срђанова преписка са Миланом Радовићем 2016-те, и Миланово мишљење

2 коментара

Marko · 08. новембра 2023 у 12:39 pm

Zdravo,

Radi se o alpinističkom čekiću koji se koristio u jedinicama JNA. Planinarski klubovi 60-70 godina su imali veliki broj ovih alatki u svojim oruzarnicama koje su dobijali od JNA. Pored ovih čekića klubovi su koristili i vojne cepine, kamašne, manjerke, porcije i drugo.

Pozdrav

    Игор Шкеро · 11. новембра 2023 у 9:47 pm

    Hvala Marko na pojašnjenju. Pozdrav

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.