Нема планинара, ни алпиниста који на ногама није имао тај дио опреме, прецизније ђона својих ципела, односно свима нама драгог, поузданог и добро познатог вибрама. Изумио га је талијански алпиниста, горски водич и послије предузетник  Vitale Bramani (1900. – 1970.).

Брамани је 1928. у родном Милану отворио дућан алпинистичке опреме, а седам година послије свједочио је тешкој несрећи на Пунта Расика када је шест планинара погинуло због неприкладне обуће. Тада су се користиле гојзерице са заковицама на кожним ђону  и често због проклизавања биле узрок несрећама у планинама.

Брамани је под називом „Carrarmato“  дизајнирао ђон од вулканизоване  тврде гуме који је имао већу контактну површину за пријењање  на стијени, двоструке четвероугаоне  ушице за осјетљивост и стабилност, канале у облику крста  за одвод снијега и блата, снажну подрезану пету за дјелотворност  на силаску  и гравирани  руб за бољи бочни контакт. Са пријатељем такав ђон на гојзерицама сами су први пут испробали у сјеверозападној стијени Пиц  Бадиле и било је очито да је то будућност  ђона на планинарским ципелама.

У Хималајима, вибрам је први пута кориштен 1954. године на талијанској експедицији на K2 када су се два члана и први пут попели на тај врх.

У прво вријеме ђонови  су се производили у познатој талијанској фабрици Пирели, а 1947. утемељена је фабрика  Вибрам, данас смјештена у Албизатеу у Ломбардији. Лиценце за производњу вибрама има десетак компанија на четири континента, а само оне у САД-у и Kини имају годишњи промет од неколико стотина милиона долара. Вибрам користи више од 1000 произвођача обуће у свијету.

На данашни дан прије 85 година, 22.7.1937. године Браманију је потврђено искључиво право патента за такав гумени ђон, а назвао га је према првим словима свог имена и презимена: VItale BRAMani.  

Извор фејсбук група: Планинарки кутак

Један видео од прије дестетак година, још увијек актуелан 🙂

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.