Nema planinara, ni alpinista koji na nogama nije imao taj dio opreme, preciznije đona svojih cipela, odnosno svima nama dragog, pouzdanog i dobro poznatog vibrama. Izumio ga je talijanski alpinista, gorski vodič i poslije preduzetnik  Vitale Bramani (1900. – 1970.).

Bramani je 1928. u rodnom Milanu otvorio dućan alpinističke opreme, a sedam godina poslije svjedočio je teškoj nesreći na Punta Rasika kada je šest planinara poginulo zbog neprikladne obuće. Tada su se koristile gojzerice sa zakovicama na kožnim đonu  i često zbog proklizavanja bile uzrok nesrećama u planinama.

Bramani je pod nazivom „Carrarmato“  dizajnirao đon od vulkanizovane  tvrde gume koji je imao veću kontaktnu površinu za prijenjanje  na stijeni, dvostruke četverougaone  ušice za osjetljivost i stabilnost, kanale u obliku krsta  za odvod snijega i blata, snažnu podrezanu petu za djelotvornost  na silasku  i gravirani  rub za bolji bočni kontakt. Sa prijateljem takav đon na gojzericama sami su prvi put isprobali u sjeverozapadnoj stijeni Pic  Badile i bilo je očito da je to budućnost  đona na planinarskim cipelama.

U Himalajima, vibram je prvi puta korišten 1954. godine na talijanskoj ekspediciji na K2 kada su se dva člana i prvi put popeli na taj vrh.

U prvo vrijeme đonovi  su se proizvodili u poznatoj talijanskoj fabrici Pireli, a 1947. utemeljena je fabrika  Vibram, danas smještena u Albizateu u Lombardiji. Licence za proizvodnju vibrama ima desetak kompanija na četiri kontinenta, a samo one u SAD-u i Kini imaju godišnji promet od nekoliko stotina miliona dolara. Vibram koristi više od 1000 proizvođača obuće u svijetu.

Na današni dan prije 85 godina, 22.7.1937. godine Bramaniju je potvrđeno isključivo pravo patenta za takav gumeni đon, a nazvao ga je prema prvim slovima svog imena i prezimena: VItale BRAMani.  

Izvor fejsbuk grupa: Planinarki kutak

Jedan video od prije destetak godina, još uvijek aktuelan 🙂


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.