У организацији ГСС-а ПС РС у периоду од 10.3. до 17.3. одржана је обука технике спасавања у зимским условима.  У обуци су учесвовали и чланови нашег друштва. Комплетна седмодневна обука изведена је у планинарском дому „Волујак“ који пружа идеалне услове за овакву врсту едукације, а као добри домаћини по правили су се показали чланови истоименог планинарског друштва.

Обуку је успјешно завршило двадесет полазника будућих спасилаца ГСС-а који су за седам дана имали прилику да на терену стекну потребна искуства за адекватно реаговање приликом захтијевних  интервенција у зимским условима.  Вођа обуке, начелник ГСС-а Планинарског савеза Далибор Шушић координисао је самим током обуке која је конципирана тако да пружи садржајан програм полазницима. У планинарском дому “Волујак”, учесници су се упознали са теоријским презентацијама из медицинског дијела прве помоћи, са зимским опасностима у планини, лавинама, метеорологијом, Правилником Горске службе спасавања ког је ова служба објавила протекле године.

Свака од теоријских презентација била је предуслов за излазак на терен. Учесници су у реалним условима свакодневно савладавали технике спасавања, кретања на турно скијама, препознавање лавинског подручја, технике заустављања падова, лоцирање и спасавање унесрећених, управљање акцијом, хаски запрегом и слично.

Настава је извођена сваког дана на терену неких од дијелова планине Волујак и околине. Последња два дана обуке, полазници су у планини у реалним условима правили вучје јаме у којима су и преноћили те следећег дана изводили интервенцију спасавања која је обухватала све фазе наученог претходног дана. 

Обука је захтијевала напор, рад, дисциплину свих учесника. Захваљујући спремности и одрицању учесника, још једна обука у организацији ГСС-а Планинарског савеза успјешно је завршена.

Текст и фотографије: Планинарски савез Републике Српске

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.