Писањем путоказа на стази озваничено Браново и Срђаново маркирање

Писањем путоказа на стази озваничено Браново и Срђаново маркирање

Кружна тура: Планинарски дом „Убла“ – Кабо – Шишавци – Ратијеш до – Планинарски дом „Убла“, је по нашем мишљењу тура која ће убрзо постати омиљена, како планинарима тако и излетницима који долазе да посјете Орјен.

За десет километара колико износи дужина стазе, наићи ћете готово на све љепоте које посједује планина Орјен. У почетку пролазите преко убалских ливада (фото 01) да би затим заронили у дивну шуму црног бора (фото 02), након што савладате први успон, стаза са макадамског пута прелази у уску планинарску стазу која се лагано успиње ка првом врху на овој тури – Кабо 1419м/нв. Но, прије него што се почнете пењати уз стрме стијене под врхом свратите на видиковац са ког као на длану видите Убла, а поглед сеже чак до острва у Далмацији.  Природна тераса и камена ограда ће вас сигурно одушевити, не забортавите да направите фотографију са бочне стране (фото 03/04/05.)

Након што „напуните батерије“ на видиковцу, убрзо ћете стићи до предходно поменутих стијена. Овдје је потребан опрез при кретању, на неким мјестима нема простора за грешке, зато се сконцентришите и полако савладајте овај дио.

Након узбудљивог пењања излази се на врх. Поглед одавде „пуца“ на све стране, од планинских дивова у Црној Гори, планина високе Херцеговине па све до острва у Далмацији.

Послије одмора од савладаних 400 метара успона, наставите даље гребеном који као и стијене под врхом тражи опрезније кретање, овај дио је у дужини 200 метара да би стаза наставила гребеном ка коти 1529м/нв. Гребен изузетне љепоте,(фото 06/07/08) питоме травнате падине и стабла борова. Након ове коте силазимо на мање седло затим се опет пењемо ка врху Шишавци 1596м/нв.

Шишавци, највиша тачке ове туре, необично питом врх за орјенске прилике,  лијеп поглед(фото 09) на предио под строгом заштитом  – Штирни до, ушушкан  између Шишаваца, Гумбара, Мале Јастребице и гребена који спаја Шишавце са Великом Јастребицом.

Дакле, овдје можемо дохватити оно за шта струка мисли да је највише и најважније што Орјен дарује. Више о овом дијелу Орјена можете пронаћи у стручном елаборату за Парк природе Орјен.

Стаза након Шишаваца обара ка седлу у наставку гребена, а од седла улази у букову шуму и убрзо се спаја са стазом за Велику Јастребицу.

Настављамо на доле и након 1,4 километра долазимо на пут којим након 3  километра стижемо до планинарског дома на Ублима.

Ову стазу као и све остале стазе на Орјену су трасирали и  маркирали планинари планинарског душтва „Вучји зуб“ и поклонили је свим пријатељима природе и планине Орјен.

За трасирање и просјецање дилела од Кабла до Шишаваца и даље огроман труд су уложили: Нада, Војо, Игор, Крсто и Владо док су маркирање(два слоја фарбе) извршили Брано и Срђан.

ДА СМО ЗДРАВО!

Игор Шкеро

Панорама са Шишаваца: 1 – Гумбар; 2 – Мала Јастребица; 3 – Велика Јастребица; 4 – Вучји зуб; 5 – Зубачки/Велики Кабао; 6 – Бугања греда; 7 – Високи бријег; 8 – Добри до; 9 – Студенци

Видео запис успона на Кабо: Игор Шкеро

Видео: Никола Уљаревић

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.