Na kraju smo godine koju ćemo pamtiti po mnogim aktivnostima koje smo uspješno proveli.

Prije svega tu su nebrojene radne akcije na Planinarskom domu „Ubla“, gdje smo uspjeli osposobiti smještajne kapicitete, a u nadograđenom dijelu izvesti opsežne radove i stvoriti preduslove za početak radova za postavljanje mokrih čvorova i kuhinje. Koristimo i ovu priliku da se zahvalimo svima koji pomažu izgradnju Planinarskog doma „Ubla“. 

Članstvo

Godinu završavamo sa 106 članova, to je nakon prošlogodišnjih 100 još jedan rekordan broj. Ubrajamo se među malobrojna društva u savezu sa preko 100 članova.

Projekti

U saranji sa Gradom Trebinje i švajcarskom organizacijom Helvetas, uspješno smo priveli kraju projekat u kom smo dobili obuku za 14 planinarskih vodiča, 24 ležaja sa posteljinom i kolektorski septik. Vrijednost projekta je 60.000,00KM.

PRONACULprojekat, takođe provodi Grad Trebinje, tj. Razvojna agencija grada, a kroz koji ćemo dobiti jedinstvene sadržaje  na našem prostoru. Radi se o dvije Via ferate na planini Orjen, planinarskoj stazi do orjenskog vrha Visoki brijeg,  vještačkoj stijeni i mini zip lajnu kod Planinarskog doma. Kroz ovaj projekat će se izvršiti postavljanje putokaznih tabli na svim planinarskim stazama na planini Orjen i dvije biciklističke staze. Takođe će se izgraditi odmorište za izletnike u Pirinoj poljani. Postaviće se i informativni panoi kako bi posjetioci bili informisani o svim planinarskim stazama, kao i o biljnim i životinjskim vrstama koje mogu naći na Orjenu. Vrijednost projekta je 40.000,00KM

Via Dinarika

Kroz projekat Via Dinarika, a u saradnji sa gradom Trebinje, ove godine smo dobili alat za oržavanje planinarski staza. Vrijednost alata je preko 5.000,00KM.

„Uvezivanje turističke ponude Grada Trebinja i Opštine Ravno“, projekat je odobrio Savjet Evrope. Nasilac projekta je Grad Trebinje, a partner Opština Ravno. U sklopu ovog projekta Biciklistički klub „Vučji zub“ je dobio 5 bicikla u svrhu promocije biciklističke staze „Ćiro“

„Kamena straža oko Trebinja“

Projekat u kom smo takođe učestvovali kroz markiranje staza do utvrđenja(Strač, Kučino brdo, Petrina, Golo brdo) u južnoj liniji Transferzale Trebinje.

„Ispratimo svaki korak“

Projekat koji finansira grad Trebinje putem grantova za udruženja građana. Kroz projekat smo nabavili informatičku opremu  u vrijednosti 1.500,00KM

 

Manifestacije

Planinarska manifestacija „Uspon na Vučji zub i vrhove Orjena“

I ako je doba pandemije a vremenska prognoza nam nije bila naklonjena, naša tradicionalna planinarska manifestacija „Uspon na Vučji zub i vrhove Orjena“ je bila jedna od masovnijih u regiji. Dvije stotine planinara je pohodilo orjenske vrhove.

Trebinje Vertikal – trka u kamenu

Uprkos problemima sa pandemijom, zbog čega smo dvije godine morali da odgađamo trku, ipak je krajem ljeta uspješno organizovana trka po kojoj smo postali poznati i van granica naše regije. Trebinje Vertikal je postao svojevrstan brend koji ćemo njegovati i u budućnosti. Broj prijavljenih takmičara je bio preko 300.

Biciklistička trka „Za sirac sira“

Trka koja je postala dio državnog prvenstva na koju dolaze najbolji biciklisti države. Orginalna ideja i još jedan brend našeg društva, ove godine je zasijao kao nikada do sada.  Velika obaveza, ali i veliki ponos našeg novoosnovanog Biciklističkog kluba „Vučji zub“.

Planinarenje

Iako smo mislili da će opsežni radovi koje izvodimo na domu, uveliko smanjiti planinarenje i izlete u prirodu, to se nije desilo. I ove godine smo imali nebrojene uspone i izlete. Kada bi vremenski uslovi to dopuštali, uvijek se organizovao neki planinarski uspon.

Biciklizam

U biciklizmu smo napravili ogroman pomak, naša biciklistička sekcija je postala klub. Tako smo kao punopravni član Biciklističkog saveza BiH, dobili da organizujemo trku. Naša tradicionalna trka „Za sirac sira“ je postala trka u državnom prvenstvu, koja je ove godine odlučivala o šampionu u disciplini XCO. U Žakovu su taj dan bili najbolji biciklisti BiH.

Biciklistički klub „Vučji zub“ je završio sezonu kao treći u Premijer ligi BiH, a naši najbolji biciklisti Petar Spaić i Miloš Bodiroga takođe su ostvarili isorijski uspjeh za trebinjski biciklizam, Petar Spaić je:

Šampion BiH –  XCM  U23

Vicešampion BiH –  HCO i XCU

  1. mjesto Prvenstvo BiH – Drum
  2. mjesto Balkansko prvenstvo

Dok je Miloš Bodiroga osvojio

  1. mjesto Prvenstvo BiH – XCO i XCM disciplinama

Sportsko penjanje

Kao što smo naveli kroz Pronakul projekat će se napraviti vještačka stijena kod Planinarskog doma, a nismo zaboravili i penjalište Miroslav Đokić – Đole, gdje je prilikom asfaltiranja puta, asfaltiran i dio ispod stijene. U planu je postavljanje novih smjerova i dodatno uređivanje stijene.

Planinsko/treking – treil trčanje, maratoni i triatloni

Grupa naših trkača ni ove godine nije propuštala trke u regionu. Čini se da će u budućnosti biti sve više interesovanja za ove sportske discipline.

Vodička služba

Ove godine društvo je pored ranijih četvoro dobilo još 14 sertifikovanih planinarskih vodiča 3 kategorije.

Ekologija

Nastavili smo sa održavanjem puta Tuli – Ubla, u dužini 10 kilometara, kao i izletišta Ubla. Takođe, održavamo i sve planinarske staze na području grada Trebinja u dužini preko 130 kilometara. Održavamo urednom i biciklističku stazu „Ćiro“ koja prolazi kroz grad Trebinje. Aktivno učestvujemo u pronalaženju i očuvanju endemskih biljnih vrsta na Orjenu.

Gorska Služba Spasavanja

Pri Planinarskom savezu Republike Srpske, osnovana je Gorska služba spasavanja. Održane su prve obuke gdje su učešće uzeli i članovi našeg društva. Napominjemo da u našem društvu ima dosta članova koji su osposobljeni za najkomplikovanija spasavanja.

Novi veb sajt

U saradnji sa IT kompanijom „Raštan“ iz Trebinja kreiran je i pušten u rad naš novi sajt. Jedna samo od rijetkih planinarskih organizacija u regionu koja ima veb prezentaciju, koju redovno ažurira, tj. obavještava javnost o svim svojim aktivnostima.

Društvene mreže

Naša fejsbuk grupa je premašila 3.000 članova, a po reakcijama  članova vrlo dobro je praćena i posjećena. Takođe, naše stranice: Biciklističi klub „Vučji zub“, Planinarski dom „Ubla“, Trebinje Vertikal – trka u kamenu, Biciklistička trka „Za sirac sira“, imaju sve više pratilaca. Pored fejsbuka i naš Jutjub kanal ima sve više sadržaja i pratilaca.

DA SMO ZDRAVO!

Video prilozi sa biciklističke trke „Za sirac sira“ i trke „Trebinje Vertikal“


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.