На крају смо године коју ћемо памтити по многим активностима које смо успјешно провели.

Прије свега ту су небројене радне акције на Планинарском дому „Убла“, гдје смо успјели оспособити смјештајне капицитете, а у надограђеном дијелу извести опсежне радове и створити предуслове за почетак радова за постављање мокрих чворова и кухиње. Користимо и ову прилику да се захвалимо свима који помажу изградњу Планинарског дома „Убла“. 

Чланство

Годину завршавамо са 106 чланова, то је након прошлогодишњих 100 још један рекордан број. Убрајамо се међу малобројна друштва у савезу са преко 100 чланова.

Пројекти

У сарањи са Градом Требиње и швајцарском организацијом Хелветас, успјешно смо привели крају пројекат у ком смо добили обуку за 14 планинарских водича, 24 лежаја са постељином и колекторски септик. Вриједност пројекта је 60.000,00КМ.

PRONACULпројекат, такође проводи Град Требиње, тј. Развојна агенција града, а кроз који ћемо добити јединствене садржаје  на нашем простору. Ради се о двије Виа ферате на планини Орјен, планинарској стази до орјенског врха Високи бријег,  вјештачкој стијени и мини зип лајну код Планинарског дома. Кроз овај пројекат ће се извршити постављање путоказних табли на свим планинарским стазама на планини Орјен и двије бициклистичке стазе. Такође ће се изградити одмориште за излетнике у Пириној пољани. Поставиће се и информативни панои како би посјетиоци били информисани о свим планинарским стазама, као и о биљним и животињским врстама које могу наћи на Орјену. Вриједност пројекта је 40.000,00КМ

Виа Динарика

Кроз пројекат Виа Динарика, а у сарадњи са градом Требиње, ове године смо добили алат за оржавање планинарски стаза. Вриједност алата је преко 5.000,00КМ.

„Увезивање туристичке понуде Града Требиња и Општине Равно“, пројекат је одобрио Савјет Европе. Насилац пројекта је Град Требиње, а партнер Општина Равно. У склопу овог пројекта Бициклистички клуб „Вучји зуб“ је добио 5 бицикла у сврху промоције бициклистичке стазе „Ћиро“

„Камена стража око Требиња“

Пројекат у ком смо такође учествовали кроз маркирање стаза до утврђења(Страч, Кучино брдо, Петрина, Голо брдо) у јужној линији Трансферзале Требиње.

„Испратимо сваки корак“

Пројекат који финансира град Требиње путем грантова за удружења грађана. Кроз пројекат смо набавили информатичку опрему  у вриједности 1.500,00КМ

 

Манифестације

Планинарска манифестација „Успон на Вучји зуб и врхове Орјена“

И ако је доба пандемије а временска прогноза нам није била наклоњена, наша традиционална планинарска манифестација „Успон на Вучји зуб и врхове Орјена“ је била једна од масовнијих у регији. Двије стотине планинара је походило орјенске врхове.

Требиње Вертикал – трка у камену

Упркос проблемима са пандемијом, због чега смо двије године морали да одгађамо трку, ипак је крајем љета успјешно организована трка по којој смо постали познати и ван граница наше регије. Требиње Вертикал је постао својеврстан бренд који ћемо његовати и у будућности. Број пријављених такмичара је био преко 300.

Бициклистичка трка „За сирац сира“

Трка која је постала дио државног првенства на коју долазе најбољи бициклисти државе. Оргинална идеја и још један бренд нашег друштва, ове године је засијао као никада до сада.  Велика обавеза, али и велики понос нашег новооснованог Бициклистичког клуба „Вучји зуб“.

Планинарење

Иако смо мислили да ће опсежни радови које изводимо на дому, увелико смањити планинарење и излете у природу, то се није десило. И ове године смо имали небројене успоне и излете. Када би временски услови то допуштали, увијек се организовао неки планинарски успон.

Бициклизам

У бициклизму смо направили огроман помак, наша бициклистичка секција је постала клуб. Тако смо као пуноправни члан Бициклистичког савеза БиХ, добили да организујемо трку. Наша традиционална трка „За сирац сира“ је постала трка у државном првенству, која је ове године одлучивала о шампиону у дисциплини XCO. У Жакову су тај дан били најбољи бициклисти БиХ.

Бициклистички клуб „Вучји зуб“ је завршио сезону као трећи у Премијер лиги БиХ, а наши најбољи бициклисти Петар Спаић и Милош Бодирога такође су остварили исоријски успјех за требињски бициклизам, Петар Спаић је:

Шампион БиХ –  XCM  U23

Вицешампион БиХ –  ХCO и XCU

  1. мјесто Првенство БиХ – Друм
  2. мјесто Балканско првенство

Док је Милош Бодирога освојио

  1. мјесто Првенство БиХ – XCО и XCМ дисциплинама

Спортско пењање

Као што смо навели кроз Пронакул пројекат ће се направити вјештачка стијена код Планинарског дома, а нисмо заборавили и пењалиште Мирослав Ђокић – Ђоле, гдје је приликом асфалтирања пута, асфалтиран и дио испод стијене. У плану је постављање нових смјерова и додатно уређивање стијене.

Планинско/трекинг – треил трчање, маратони и триатлони

Група наших тркача ни ове године није пропуштала трке у региону. Чини се да ће у будућности бити све више интересовања за ове спортске дисциплине.

Водичка служба

Ове године друштво је поред ранијих четворо добило још 14 сертификованих планинарских водича 3 категорије.

Екологија

Наставили смо са одржавањем пута Тули – Убла, у дужини 10 километара, као и излетишта Убла. Такође, одржавамо и све планинарске стазе на подручју града Требиња у дужини преко 130 километара. Одржавамо уредном и бициклистичку стазу „Ћиро“ која пролази кроз град Требиње. Активно учествујемо у проналажењу и очувању ендемских биљних врста на Орјену.

Горска Служба Спасавања

При Планинарском савезу Републике Српске, основана је Горска служба спасавања. Одржане су прве обуке гдје су учешће узели и чланови нашег друштва. Напомињемо да у нашем друштву има доста чланова који су оспособљени за најкомпликованија спасавања.

Нови веб сајт

У сарадњи са ИТ компанијом „Раштан“ из Требиња креиран је и пуштен у рад наш нови сајт. Једна само од ријетких планинарских организација у региону која има веб презентацију, коју редовно ажурира, тј. обавјештава јавност о свим својим активностима.

Друштвене мреже

Наша фејсбук група је премашила 3.000 чланова, а по реакцијама  чланова врло добро је праћена и посјећена. Такође, наше странице: Бициклистичи клуб „Вучји зуб“, Планинарски дом „Убла“, Требиње Вертикал – трка у камену, Бициклистичка трка „За сирац сира“, имају све више пратилаца. Поред фејсбука и наш Јутјуб канал има све више садржаја и пратилацa.

ДА СМО ЗДРАВО!

Видео прилози са бициклистичке трке „За сирац сира“ и трке „Требиње Вертикал“


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.