Приказ стазе: Славенко Вукасовић

Прије неколико дана настављени су радови на бициклистичко- пјешачкој стази Требиње – Јазина. Механизација је дошла до дијела гдје је у дужини преко 200 метара потпуно затрпана бивша штрека, тако да ће требати много труда да се тај дио уреди. Након тог дијела преостаје дио који је већином зарастао у шибље и мање дрвеће до моста преко језера. По завршетку радова добијамо без сумње најљепшу стазу у региону.

Да подсјетимо, стаза иде трасом којом је некада ишла ускотрачна жељезница, популарни „Ћиро“. Укупна дужина је 15,2 км у једном правцу. Почетак стазе је код улаза у тунел у насељу Мокри долови  у граду Требињу, а крај код мотела Јазина гдје се налази и популарно купалиште на ријеци Сушици. Траса стазе скоро цијелом дужином иде непосредно уз воду, прво уз ријеку Требишњицу, а касније поред  Горичког  језера и на крају поред ријеке Сушице.

Врло је атрактивна због природних љепота као и због низа туристички вриједних локација поред којих пролази:

1. Студенац (Римски мост)

2. Етно ресторан Студенац

3. Винарија Анђелић

4. Стари град Мичевац

5.Винарија Петијевић

6. Пећина Млиница

7. Велики Жељезички мост у Ластви

8. Eко камп Ушће

9. Винарева кућа и виногради Жилавке – Винарија Вукоје

10. Мотел и плажа Јазина

Нагиб стазе је већим дијелом 0% тј.  равна је,  осим на неким дијеловима гдје је минимални нагиб, будући да је траса пројектована за жељезницу. Због тога би стазу могли сврстати у физички врло лагану и идеалну за бициклизам. Ширина стазе је од 2,5 – 3м и углавном је макадамског типа. Један мањи дио је асфалт. Стаза пролази кроз три тунала.

Пројекат реализује Развојна агенција града Требиња – Тредеа

Фотографије из ваздуха на дио стазе који је прошла механизација: Јанко Гашић


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.