Kод нашег Планинарског дома јуче је отворена вјештачка стијена, која ће употпунити садржај како код дома, тако и у Парку природе Орјен. Вјештачка стијена постављена је кроз пројекат „PRONACUL“ у коме је један од партнера Развојна агенција Града Требиња, а који се односи на увођење нових спортско-туристичких садржаја на Ублима, међу којима је и зип лајн који је већ популаран међу најмлађима.
Укупна вриједност пројекта за подручје Требиња је око 180.000 KМ, уз учешће Града са око 15 одсто потребних средстава. Осим вјештачке стијене у оквиру пројекта изграђени је мини зип лајн за дјецу, а до почетка љета биће изграђено наткривено одмориште у Парку природе Орјен(Пирина пољана), постављени нови путокази, информативни панои а планира се и изградња двије виа ферате, те трасирање и маркирање једне нове планинарске стазе.
Директор градске Развојне агенције ТРЕДЕА Бојан Бендераћ рекао је јуче медијима да пројекат „PRONACUL“ наглашава идеју промоције и заштите природног и културног насљеђа и подршку развоју транснационалне стратегије за промоцију АДРИОН подручја као туристичке дестинације.
Осим дјеци, која су све заинтересованија за садржаје око планинарског дома вјештачка стијена намијењена је и одраслима, који су љубитељи пењања или желе да пробају нешто ново.
Ипак за наше друштво ово је и велика одговорност јер ћемо се ми бринути о поменутим новим садржајима и одржавати их.
По нашем мишљењу веома је важно што је Град препознао потенцијал Парка природе Орјен и што има разумијевања за планиране активности у будућем периоду, које треба да додатно валоризују ово подручје.
Додајемо, пројекат „PRONACUL“ (Промоција природне и културне баштине за развој одрживог туризма у заштићеним подручјима) поред Регионалне развојне агенције Засавје – Словенија која је водећи партнер, проводи још 11 партнерских организација из Италије, Хрватске, Грчке, Словеније, БиХ и Србије.
Пројекат се финансира из средстава програма АДРИОН(ЕУ), а локално учешће је обезбијеђено кроз подршку Града Требиња.

Видео: Херцег ТВ, Фотографије ПД“Вучји зуб“


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.