Kod našeg Planinarskog doma juče je otvorena vještačka stijena, koja će upotpuniti sadržaj kako kod doma, tako i u Parku prirode Orjen. Vještačka stijena postavljena je kroz projekat „PRONACUL“ u kome je jedan od partnera Razvojna agencija Grada Trebinja, a koji se odnosi na uvođenje novih sportsko-turističkih sadržaja na Ublima, među kojima je i zip lajn koji je već popularan među najmlađima.
Ukupna vrijednost projekta za područje Trebinja je oko 180.000 KM, uz učešće Grada sa oko 15 odsto potrebnih sredstava. Osim vještačke stijene u okviru projekta izgrađeni je mini zip lajn za djecu, a do početka ljeta biće izgrađeno natkriveno odmorište u Parku prirode Orjen(Pirina poljana), postavljeni novi putokazi, informativni panoi a planira se i izgradnja dvije via ferate, te trasiranje i markiranje jedne nove planinarske staze.
Direktor gradske Razvojne agencije TREDEA Bojan Benderać rekao je juče medijima da projekat „PRONACUL“ naglašava ideju promocije i zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa i podršku razvoju transnacionalne strategije za promociju ADRION područja kao turističke destinacije.
Osim djeci, koja su sve zainteresovanija za sadržaje oko planinarskog doma vještačka stijena namijenjena je i odraslima, koji su ljubitelji penjanja ili žele da probaju nešto novo.
Ipak za naše društvo ovo je i velika odgovornost jer ćemo se mi brinuti o pomenutim novim sadržajima i održavati ih.
Po našem mišljenju veoma je važno što je Grad prepoznao potencijal Parka prirode Orjen i što ima razumijevanja za planirane aktivnosti u budućem periodu, koje treba da dodatno valorizuju ovo područje.
Dodajemo, projekat „PRONACUL“ (Promocija prirodne i kulturne baštine za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima) pored Regionalne razvojne agencije Zasavje – Slovenija koja je vodeći partner, provodi još 11 partnerskih organizacija iz Italije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, BiH i Srbije.
Projekat se finansira iz sredstava programa ADRION(EU), a lokalno učešće je obezbijeđeno kroz podršku Grada Trebinja.

Video: Herceg TV, Fotografije PD“Vučji zub“


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.