Драги пријатељи,

јучерашњи дан за наше Друштво био је велики.  Наиме, након дугогодишње борбе, тачније од 2008 године, напокон смо наишли на разумијевање  градске управе, која нам је позитивно одговорила на захтјев да нам се на коришћење уступи Планинарки дом на Ублима. Овом одлуком градоначелника Луке Петровића добили оно што нам по праву и логици припада, а у прилог тој чињеници иде  скоро 4000 потписа грађана Требиња током петиције против продаје планинарског дома. Сматрамо да је овај објекат данас у правим рукама јер се наше друштво за ових 10 година постојања доказало као кредибилно удружење грађана које истински служи својој сврси и новац добијен од грантова троши на прави начин, а не ставља га у сопствене џепове. Напомињемо да смо за ових 10 година поред организованог планинарења беспрекорно радили на унапеђењу и развоју свих сегмената планинарења. Бавили смо се: еколошким, хуманитарним, спортским а неријетко и спасилачким активностима, о чему је наша друштвена заједница веома добро упозната. За све наше активности грађани Требиња али и шире врло добро знају с обзиром да их је све ове године пратила изузетна медијска подршка.

И напокон, наше друштво данас је добило своју кућу која ће бити центар окупљања планинара, спортиста, школараца, радника, туриста и свих грађана Требиња.

Организатори смо: трка „За сирац сира“, „Требиње Вертикал“, експедиција на највише врхове Европе и региона, бициклистичких поклоничких и спортских вожњи, чишћења и маркирања планина: Орјен, Бјеласница и Леотар. Овоме додајемо и нашу недавну активност на коју смо поносни а то је да смо од стране Виа Динарика платформе изабрани као једино адекватно удружење за обављање послова маркирања, чишћења и постављања сигнализације на дијелу стаза у општинама Равно, Неум, Љубиње и Требиње. Овим смо добили преко 160 километара маркираних и уређених планинарских стаза.

Због свега горе наведеног подразумјева се да ћемо бити прави домаћини свима који долазе на излетиште Убла и посјећују планину Орјен. Врата ове куће увијек ће бити отворена, а рад на њој и око ње транспарентан као и све наше досадашње активности.

Иако у медијским иступима никада нисмо износили бројне ситне и крупне неправде које су нам за ових 10 година нанесене, овог пута ипак не можемо и нећемо, а да не поменемо оно што нас је највише забољело. А то је чињеница да је прошла градска администрација у техничком мандату овај планинарски дом кукавички и у тајности додјелила такозваном „планинарском“ друштву „Бијела гора“. Никада се нисмо бавили радом сличних удружења, нити нас је интересовало да ли су основани из личних интереса, колико имају чланова и како троше новац који им је грантом из буџета Града додјељен. Ипак, забољела нас је и наљутила чињеница да је планинарки дом добило друштво „Бијела гора“, а не ми који смо их више пута молили за додјелу истог. Питали смо се зар десет година безпрекорног рада, бројне плакете и награде које је наше друштво добило од Планинарског савеза Републике Српске и других организација, на десетине захвалница планинарких друштава из цијелог региона, затим свеукупан углед нашег друштва и посјећеност наше традиционалне годишње акције од стране планинара из цијелог региона нису биле довољне да се нама уступи овај планинарки дом?!

Иако смо мишљења да је овај чин додјеле планинарког дома „Бијелој гори“, а не нама био кукавичи и сраман, правда је ипак била на нашој страни те је овај закључак поништен и стављен ван снаге.

Данас смо срећни али изражавамо изузетно жаљење јер смо не својом вољом били уплетени у политичке смицалице и сплеткарења. Њима нека је на част, а ми идемо даље, боље и сложно као и до сада.

Напокон смо  завршили нашу дугу и углавном  тешку борбу да овај објекат дође у праве руке, а све ружно је напокон иза нас.  У наредном периоду предстоји нам да засучемо рукаве и дамо све од себе да обновимо дом и направимо мјесто које ће бити на понос не само нама већ цијелом Требињу.

 

ДА СМО ЗДРАВО!

 

 

 

 

Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.