Вечерас (11.11.2019. год.) је у Музеју Херцеговине приказан промотивно-едукативни филм о садашњим и будућим заштићеним природним подручјима на простору Републике Српске. Филм је приредио Завод за заштиту природног и културно-историјског насљеђа Републике Српске.

Поред већ познатих подручја – Националних паркова, у филму су приказна подручја која ће у наредном периоду добити виши степен заштите тј. биће проглашена парковима природе или заштићеним спелеолошким објектима. Међу будућим парковима природе своје мјесто нашао је и наш Орјен, док је Павлова пећина добила статус заштићеног спелеолошког објекта.

Напомињемо да је наше друштво активно учествовало у припреми елабората за проглашење Парка природе Орјен кроз елаборат о мапирању планинарских стаза, изворишта и видиковаца на подручју будућег заштићеног подручја.

На наше питање ко ће управљати Парком природе Орјен добили смо одговор да ће то бити Центар за газдовање кршем. Сигурни смо да ће проглашење Парка природе Орјен бити нови замајац у Центру за газдовање кршем, те да ће се сви убудуће одговорније односити према овом подручју. Већу одговорност очекујемо од свих који су на било који начин везани за заштићено подручје…

Надамо се да је ово само један корак према потпуној заштити овог подручја тј. до Националног парка – Орјен.

Мапа Парка природе -Орјен


Finalni-izvještaj-Inventarizacija-gljiva-ZP-Orjen-053-053.jpg
Категорије: Обавјештења

4 коментара

Ђоко · 12. новембра 2019 у 1:09 am

БРАВО. Импресиван видео, који показује дио богатства Републике Српске.
На Орјену, да ли сте лимитирани само на територију Републике Српске?
Имате ли сарадњу и помоћ из Црне Горе?

Игор · 12. новембра 2019 у 10:11 am

Ђоко, Парк природе Орјен је лимитиран на нашу територију, као што се зна у Црној Гори је Орјен већ проглашен за Парк природе. Сада ће сигурно бити више интереса за сарадњу…

Pavle Cikovac · 13. новембра 2019 у 12:37 pm

Odlicna vest. Cestitke svima koji su na ovomu pridoneli.

Miki RS · 07. децембра 2019 у 12:11 pm

Svaka cast na upornom radu :).

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.