Као што је већ познато Требиње ће средином октобра бити домаћин Балканском првенству у бициклизму. У наш град  доћи ће преко 200 такмичара-бициклиста из 11 земаља  окружења. С тим у вези, у Градској управи донесена је и одлука да се реконтруише постојећа траса пругом од Требиња до Јазине. Ово ће значити нови замајац у развоју бициклистичког спорта, а град Требиње добиће још један туристички производ.

Како је рекао градоначелник Требиња Мирко Ћурић радови на реконструкцији почињу ове седмице и одвијаће се у двије фазе. Прву фазу чини санација пруге у дужини од око пет километара од новоизграђене саобраћајнице у Мокрим Доловима, кроз тунел у Полицама, преко Жељезничког моста, штреком уз Горичко језеро до Бањеваца, док ће се у другој фази бити санирана дионица до Јазине.

Посебно нам је драго што су из градске управе консултовали управо наше друштво у вези са овим пројектом. а наши су чланови учествовали у обиласку терена са градоначелником и службеницима градске администрације.

Идеја о сређивању поменуте трасе веома је обрадовала наше бициклисте међу којима посебно Славенка Вукасовића који је ову трасу одвезао више пута до сада и примјетио њен огроман потенцијал, чак и израдио наративни опис стазе ког доносимо у наставку:

Стаза иде трасом којом је некада ишла ускотрачна жељезница, популарни „Ћиро“. Укупна дужина је 15,2 км у једном правцу. Почетак стазе је код улаза у тунел у насељу Мокри долови  у граду Требињу, а крај код мотела Јазина гдје се налази и популарно купалиште на ријеци Сушици. Траса стазе скоро цијелом дужином иде непосредно уз воду, прво уз ријеку Требишњицу, а касније поред  Горичког  језера и на крају поред ријеке Сушице.

Врло је атрактивна због природних љепота као и због низа туристички вриједних локација поред  којих пролази:

1. Студенац (Римски мост)

2. Етно ресторан Студенац

3. Винарија Анђелић

4. Стари град Мичевац

5. Винарија Петијевић

6. Пећина Млиница

7. Велики Жељезички мост у Ластви

8. Eко камп Ушће

9. Винарева кућа и виногради Жилавке – Винарија Вукоје

10. Мотел и плажа Јазина.

 

Нагиб стазе је већим дијелом 0% тј.  равна је,  осим на неким дијеловима гдје је минимални нагиб, будући да је траса пројектована за жељезницу. Због тога би стазу могли сврстати у физички врло лагану и идеалну за бициклизам. Ширина стазе је од 2,5 – 3м и углавном је макадамског типа. Један мањи дио је асфалт. 


Staza Trebinje-Jazina 14,3 km.jpg
Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.