O čemu se radi?

Prije dvije godine sam pozvan iz lokalne Razvojne agencije Grada  Trebinja na razgovor. Tema je bila izrada projekta u sklopu kog je planirana turistička valorizacija planine Orjen. Tada sam predložio sljedeće:

 

·         Izgradnja vještačke stijene za penjanje kod  planinarskog doma na Ublima (30m²);

·         Izgradnja mini zip lajna prilagođenog djeci, takođe kod  doma na Ublima;

·         Izgradnja odmorišta na ulazu u Pirinu poljanu;

·         Opremanje svih planinarskih staza sa putokazima (25 stubova i 45 tabli);

·         Opremanje dvije biciklističke rute sa putokazima (Lastva – Orovac – Bijela gora i Tuli – Ubla – Dobri do);

·         Postavljanje pet informativnih panoa (biljne i životinjske vrste kao i prikaz područja sa ucrtanim stazama) na lokacijama kod doma i na izletištu Ubla, na polazištu većine planinarskih staza i na Pirinoj poljani;

·         Postavljanje teške  Via ferata staze na vrhu  Vučji zub;

·         Postavljanje lake Via ferata staze na vrhu Kabo;

·         Postavljanje sigurnosnih sajli na tri lokacije na vrhovima: Jastrebica, Vučji zub i Buganja greda;

Nakon dužeg vremenskog perioda ponovo dobijam poziv od Razvojne agencije kada sam informisan da je projekat u finalnoj fazi i da bi trebao biti odobren, nakon čega predstoji usaglašavanje i detaljnija priprema aktivnosti.

Nakon mnogobrojnih „peripetija“ projekat je prihvaćen pa se krenulo u detaljne kalkulacije i pripremanje papirologije jer su se okolnosti za postavljanje ove infrastrukture u međuvremenu promijenile.

E to je posebna priča, bilo je neophodno dobiti građevinsku dozvolu i lokacijske uslove za izgradnju vještačke stijene, zip lajna kao i ferata, kao i za odmorište i panoe. Takođe, kako bi se dobila građevinska dozvola, neophodno je bilo uraditi građevinski projekat za stijenu, zip lajn, odmorište, ferate…

Elem, sve se to privodi kraju. Ogroman trud uložili su predstavnici Razvojne agencije Grada Trebinja uz podršku Grada Trebinja i nadležnih službi,  da se sve ovo upakuje u propise i dođe do završne faze i realizacije koja je planirana za 2021. godinu. Inače, planirane aktivnosti će se finansirati iz sredstava EU i Grada Trebinja.

Dakle, naredne godine sve gore pomenuto treba biti izgrađeno i postavljeno. Imaćemo pune ruke posla,  s obzirom da će naše Društvo biti aktivno uključeno u gotovo sve radove. Pošto sve mora da se radi u skladu sa standardima, te zbog sigurnosti upotrebe pomenute infrastrukture i raspoloživog budžeta,  neophodan je volonterski angažman članova Društva, što za nas nije novina.

Vjerujem da to neće biti problem za Društvo koje je do sada uložilo mnogo truda za dobrobit  zajednice u kojoj živimo, a razlog više je što ćemo upravo mi najviše koristiti  izgrađene objekte i opremu i nesebično nuditi iste svima koji žele kvalitetno provesti vrijeme u prirodi.

Igor Škero


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.