О чему се ради?

Прије двије године сам позван из локалне Развојне агенције Града  Требиња на разговор. Тема је била израда пројекта у склопу ког је планирана туристичка валоризација планине Орјен. Тада сам предложио сљедеће:

 

·         Изградња вјештачке стијене за пењање код  планинарског дома на Ублима (30м²);

·         Изградња мини зип лајна прилагођеног дјеци, такође код  дома на Ублима;

·         Изградња одморишта на улазу у Пирину пољану;

·         Опремање свих планинарских стаза са путоказима (25 стубова и 45 табли);

·         Опремање двије бициклистичке руте са путоказима (Ластва – Оровац – Бијела гора и Тули – Убла – Добри до);

·         Постављање пет информативних паноа (биљне и животињске врсте као и приказ подручја са уцртаним стазама) на локацијама код дома и на излетишту Убла, на полазишту већине планинарских стаза и на Пириној пољани;

·         Постављање тешке  Виа ферата стазе на врху  Вучји зуб;

·         Постављање лаке Виа ферата стазе на врху Кабо;

·         Постављање сигурносних сајли на три локације на врховима: Јастребица, Вучји зуб и Бугања греда;

Након дужег временског периода поново добијам позив од Развојне агенције када сам информисан да је пројекат у финалној фази и да би требао бити одобрен, након чега предстоји усаглашавање и детаљнија припрема активности.

Након многобројних „перипетија“ пројекат је прихваћен па се кренуло у детаљне калкулације и припремање папирологије јер су се околности за постављање ове инфраструктуре у међувремену промијениле.

Е то је посебна прича, било је неопходно добити грађевинску дозволу и локацијске услове за изградњу вјештачке стијене, зип лајна као и ферата, као и за одмориште и паное. Такође, како би се добила грађевинска дозвола, неопходно је било урадити грађевински пројекат за стијену, зип лајн, одмориште, ферате…

Елем, све се то приводи крају. Огроман труд улoжили су представници Развојне агенције Града Требиња уз подршку Града Требиња и надлежних служби,  да се све ово упакује у прописе и дође до завршне фазе и реализације која је планирана за 2021. годину. Иначе, планиране активности ће се финансирати из средстава ЕУ и Града Требиња.

Дакле, наредне године све горе поменуто треба бити изграђено и постављено. Имаћемо пуне руке посла,  с обзиром да ће наше Друштво бити активно укључено у готово све радове. Пошто све мора да се ради у складу са стандардима, те због сигурности употребе поменуте инфраструктуре и расположивог буџета,  неопходан је волонтерски ангажман чланова Друштва, што за нас није новина.

Вјерујем да то неће бити проблем за Друштво које је до сада уложило много труда за добробит  заједнице у којој живимо, а разлог више је што ћемо управо ми највише користити  изграђене објекте и опрему и несебично нудити исте свима који желе квалитетно провести вријеме у природи.

Игор Шкеро


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.