У Требињу је данас потписан уговор о гранту за реализацију пројекта „Активни одмор – развој туристичких потенцијала Требиња“, чија је вриједност 65.000 КМ.

Циљ пројекта је унапређење понуде активног одмора у Требињу и бољи амбијент за нова радна мјеста у туризму.

Специфични циљеви су развој инфраструктуре и нових услуга у Парку природе Орјен, оснаживање капацитета локалне заједнице и локалних домаћинстава за развој нових садржаја активног одмора и подизање свијести јавности о понуди активног одмора у Требињу.

Носилац пројекта је Град Требиње, а партнер је Планинарско друштво „Вучји зуб“ Требиње.

Пројекат ће финансирати Фондација „Хелветас Моја Будућност“ у износу од 30.700 КМ, а преостали износ суфинансирају Град Требиње и Планинарско друштво „Вучји зуб“ Требиње.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић је рекао да након овог потписивања, слиједи реализација пројекта, који ће, како је планирано, бити завршен до краја ове године.

„Град Требиње и Туристичка организација ће добити један нови садржај, који је важан поготово када погледате статистику да рурални туризам је нешто што се тражи у свијету. Ми данас расписујемо јавне позиве за набавку опреме, да би се обезбиједио планинарски дом за смјештајне капацитете“, навео је Ћурић.

Директор Фондације „Хелветас Моја будућност“ Свен Доминковић изразио је задовољство сарадњом са Градском управом Требиње, истакавши да свака активност која се предузме доводи до резултата.

„Овај пројекат се уклапа у трендове које ми пратимо. Људи су жељни нешто доживјети, одморити се на планини од дигитализације и ово се уклапа у ту причу“, рекао је Доминковић.

Игор Шкеро, предсједник ПД „Вучји зуб“ је истакао да је овај пројекат изузетно значајан за њихово друштво.

„Изградња планинарског дома је у току, а главне активности пројекта су успостављање смјештајних капацитета и изградња санитарног чвора, чиме ће овај објекат бити стављен у пуну функцију, што ће бити пионирски подухват на овом подручју, поготово што се тиче руралног дијела, парка природе Оријен“, рекао је Шкеро.

Љубиша Араманда, предсједник Планинарског савеза РС је навео да ће Требиње као туристички град по први пут у источној Херцеговини добити 17 планинарских водича.

„Чланови „Вучјег зуба“ проћи ће обуку, положити стручни испит, добити сертификате планинарских водича, који ће у сарадњи са туристичким агенцијама моћи да безбједно воде групе туриста по планинама око Требиња и у окружењу“, истакао је Араманда.

Радио Требиње

IMG_8228-scaled.jpgIMG_8253-1024x683.jpg
Категорије: Обавјештења

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.