Волонтерски тим ПД „Волујак“ Гацко предвођен предсједником Радошем Милошевићем и Далибором Шушићем (Ћиром) недавно је у потпуности завршио ферату на планини Кук у дужини од 830 метара, што је чини најдужом у БиХ.

Како је за Радио Гацко истакао Милошевић, пројекат изградње ферате био је финансијски подржан од стране USID Foundation организације са 33.000 КМ, али су волонтерски добро наоружани завршили подухват вриједан дивљења региона и шире. Остала средства црпили су, како каже, из властитог буџета.

Подршка стиже из Републике Српске, БиХ и иностранства, као и ријечи захвалности. Конкретно, на терену им је помогао планинар из Бања Луке, њихов пријатељ Зоран Пјанић, као и сестре Нада и Јелена Јововић из ПД „Волујак“ Гацко и остали планинари.

Најтежа ферата налази се на невесињском Вележу, а најатрактивнија на Романији, док се на Дурмитору налази једна краћа, каже Милошевић. Тако да ће је ова на планини Кук најдужа, а притом прихватљива за „обичне“ људе, којима је битно само да имају солидну кондицију  и немају страха. Све остало-обука, је на плећима искусних планинара из Гацка, који су спремни да помогну.

Осим Планинарског дома у Папином долу чија су врата за посјетиоце отворена 2012.године, ферата отвара врата природе, на планини која је угнијежђена између Волујака и Лебршника.

Занимљив положај планине Кук је карта за туристе из Европе, жељне чисте природе. Поглед са врха на долину Сутјеске, Зеленгору, планину Прењ оставља без даха, кажу љубитељи природе који вриједно раде више деценија на откривању овог блага.

На питање јесу ли наше планине љепше од словеначких, Радош одговар да се Словенци одушевљавају нашим, а ми њиховим.

Подсјећа да су прве ферате (односно тзв.жељезни путеви) направљене на Доломитима почетком Првог свјетског рата и оне су и даље најпосјећеније на овим просторима.

Због тренутно лоших временских услова, званично отварање ферате заказано је за прољеће 2023. године.
Напомена. Не препоручујемо пењање виа ферате прије њеног званичног отварања.

Виа ферата „Kук“ дуга је 832 метaра, са прелијепим погледима на врхове Волујка, Лебршника и Зеленгоре. Ферата посједује елементе Б и Ц тежине, са висинском разликом од 202 метара и завршава на врху Kук 1817 м.н.в.
Маршута: планинарски дом „Волујак“- виа ферата „Кук“- планинарски дом „Волујак“, дуга је 8400 метара
.

Пар кадрова са ферате „Кук“ у току радова


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.