T115 Требиње – Кучино брдо (623м) 2ч15мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Стаза почиње у самом центру града код Инфо центра Туристичке организације Требиње. Стаза наставља кроз Стари град, затим кроз улице: Доситејева и Преображенска долази на мост Ива Андрића. По преласку моста скреће се десно обалом Луке Вукаловића кроз насеља Ложиона и Растоци до градске обилазнице.

Прелазимо обилазницу и настављамо ужим путем да пратимо Придворачки рукавац ријеке Требишњице. На крају поменутог пута долазимо до потока Лушац и  Гељев мост. Након што пређемо мост долазимо на магистрални пут који води у  Херцег Нови и Дубровник. Прелазимо пут и долазимо до почетка планинарске стазе. Сами почетак стазе је измјештен због изградње насеља па се у почетку 70 метара стрмо пењемо ка старој аустро-угарској стази благог нагиба која даље иде серпентинама.

Након трећег тзв. лакта или серпентине стаза десно одваја(1350 метара од магистрале) према још увијек недовољно истраженом феномену „Kамене очи“ до кога је лако доћи за 30 минута. Наставак стазе лијево серпентинама излази на шири пут који се утапа у јужни дио трансферзале Требиње који обухватају четири утврђења из аустро-угарског периода: Кучино брдо, Страч, Петрина и Голо брдо. Као и спелолошки објекат Матулића пећину.

Настављамо лијево и након 480 метара и двије серпентине долазимо на широки макадамски пут који прелазимо и затим настављамо уском стазом ка горе наредних 160 метара да би дошли на раскрсницу путева. Лијево пут води ка Петрини  и Голом брду, а десно ка селу Рапти, Матулића пећини,  Кучином брду и Страчу.

Настављамо десно и након 50 метара један пут одваја лијево за село Рапти и Матулића пећину. Ово је и Виа Динарика стаза која води на Орјен. Настављамо десно ширим макадамским путем, и након 300 метaра долазимо до одвајања за Кучино брдо. Пут лијево наставља ка Страчу а ми идемо десно ужим макадамским путем ка Кучином брду. Пратимо ужи фино подзидани макадамски пут наредни 760 метaра и пет серпентина да би дошли пред остаке утврђења, скрећемо лијево на уску стазу  и након 80 метара долазимо до врха Кучиног брда 623м, контролна тачка 6 у јужној линији Трансферзале „Требиње“, а остаци утврђења остају десно доле испод нас. У горњем дијелу су фино озидани положаји за топове.

Дужина стазе од магистрале је 3180 метара а висинска разика је 340 метара.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.