Т123 Планинарски дом „Убла“ – Вучји зуб 1805м – виа нормале 4ч15мин (Via Dinarica- blue trail)

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Вучјег зуба (peakfinder) – ЛИНК

Тренутни приказ удара громова ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака. Затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу.

Путем кроз дивну шуму Црног бора

Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

На путу повише Копривног дола. У позадини Штировник 1651м

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен и стуб са усмјеравајућмо таблом. И даље настављате макадамским путем наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане  (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Велика Јастребица, Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Пирин бријег – улаз у Пирину пољану и склониште

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер прелази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног карста са многим експонираним дијеловима.

Ознака на путу за скретање за Вучји зуб преко Кршељевог мрамора и Велику Јастребицу

Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола. На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране). На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату Вучји зуб а десно за Зубачики/Велики  кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину. До врха Вучјег зуба имате још 1,5км и око 430м висинске разлике.

Усмјеравајуће табле на улазу у Добри до

Настављамо лијево кроз букову шуму којом  идемо до мјеста гдје ће нам се отворити поглег на југозападну окомиту стуијену Вучјег зуба (препоручујемо краћу паузу). Долазимо на малу зараван коју пролазимо те опет улазимо у  шумарак, на улазу у шумарак је одвајање за Велико окно  до ког је потребно још 10 минута и Виа ферату до које је потребно 20 минута.  

Стуб са усмјеравајућим таблама на одвајању за Виа ферату „Вучји зуб“ и Велико окно

Након шумарка излазимо у подручје насељено искључиво стаблима Мунике. Недуго затим долазимо до мјеста гдје одваја маркација која води до пећине која може послужити као сколониште.

Ознака за склониште

Настављамо малим серпентинама и излазимо  на мали до на гребену  Прасе (препоручујемо краћу паузу). Овдје се отвара поглед у дубину Црне Горе гдје доминира Ловћен. Овдје је  раскрсница планинарских стаза, лијево за Вучји зуб, право- доле  за Орјенско седло а десно за врх Прасе.

Стуб на превоју са усмјеравајућим таблама

Настављамо лијево, стаза постаје све стрмија да би пред крај дошли до дијела дужине око 150м гдје је потребан посебан опрез при кретању. На овом дијелу смо поставили челичну сајлу да би осигурали кретање планинара.  На почетку сајле се налази  мали подпећак који може послужити као склониште. Када се прође сајла остаје још једана стрма падина и на врху сте Вучјег зуба 1805м/нв. Са врха се виде скоро  сви орјенски врхови а посебно је лијеп поглед на Реовачку  греду.  Поглед сеже од Ловћена, Проклетија, Жијова преко Комова, Прекорнице, Морачких планина, Војника  до Дурмитора, Биоча, Волујка… На врху постоји уписна кутија са свеском, печатом, јастучетом  и термометром.

Поглед на југозападну стијену Вучјег зуба по изласку из шуме
Total distance: 9.75 km
Download file: T123 PlDom Vucji zub.gpx

ПАНОРАМА СА ВУЧЈЕГ ЗУБА:


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.