Т125 Планинарски дом „Убла“ – Праса 1707м –  3ч40мин

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Тренутно стање и приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Тренутни приказ удара громова ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу.

Путем кроз дивну шуму Црног бора

Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

На путу повише Копривног дола. У позадини Штировник 1651м

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен и стуб са усмјеравајућмо таблом. стуба са таблом.  И даље настављате макадамским путе наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане  (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Пирин бријег – улаз у Пирину пољану и склониште

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер прелази преко Кршељевог мрамора. Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола. На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране). На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату Вучји зуб а десно за Зубачики/Велики  кабао, Бугању греду, Виски бријег и Ледену пећину.

Настављамо лијево кроз букову шуму којом  идемо до мјеста гдје ће нам се отворити поглег на југозападну окомиту стијену Вучјег зуба (препоручујемо краћу паузу).

Долазимо на малу зараван коју пролазимо те долазимо пред шумарак, на улазу у шумарак је одвајање за Велико окно  до ког је потребно још 10 минута и Виа ферату „Вучји зуб“ до које је потребно 20 минута.  

Стуб са усмјеравајућим таблама на одвајању за Виа ферату „Вучји зуб“ и Велико окно

Након шумарка излазимо у подручје насељено стаблима Мунике. Недуго затим долазимо до мјеста гдје одваја маркација која води до пећине која може послужити као склониште. Видео приказ природног склоништа- пећине –ЛИНК

Ознака за склониште

Настављамо малим серпентинама и излазимо  на мали до на гребену  Прасе (препоручујемо краћу паузу). Овдје се отвара поглед у дубину Црне Горе гдје доминира Ловћен. Овдје је  и раскрсница планинарских стаза, лијево за Вучји зуб, право – доле  за Орјенско седло а десно за врх Прасе.

Стуб на превоју са усмјеравајућим таблама

Настављамо десно гребеном Прасе и након 15 минута долазимо на врх Праса 1707м. На врху ће вас дочекати стуб са таблом мјеста и усмјеравајућим таблама за Зубачки/Велики кабао, Вучји зуб и Добри до. У наставку ка Зубачком/Великом каблу, маркације су лоше, због будућег измјештања овог дијела стазе.

Врх Прасе у смирај дана
Стуб на врху Праса. Фото: Драгомир Самарџић

Са врха је лијеп поглед на Добри до али и околне орјенске врхове: Зубачки/Велики кабао, Вучји зуб, Бугању греду, Велику Јастребицу као и у дубину Црне Горе.

Панорама са врха Прасе. Са лијева на десно: Зубачки/Велики кабао, Бугања греда, Високи бријег и Велика Јастребица
Панорама са врха Прасе. Са лијева на десно: Бугања греда, Високи бријег, Велика Јастребица и Вучји зуб. У средини доле, Добри до

Панорама овог подручја – КЛИКНИ!

Поглед са Прасе на Добри до
Врх Прасе снимљен са стазе ка Вучјем зубу. У позадини, лијево – Зубачки/Велики кабао, десно – Бугања греда
Врх Прасе снимљен са стазе ка Вучјем зубу. У позадини, лијево – Зубачки/Велики кабао, десно – Бугања греда
Врх Прасе снимљен са Виа ферате „Вучји зуб“. У позадини лијево – Зубачки/Велики кабао

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.