Т126 Планинарски дом „Убла“ –  Ледена пећина – 2ч40мин

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Тренутно стање и приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу.

Путем кроз дивну шуму Црног бора

Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

На путу повише Копривног дола. У позадини Штировник 1651м

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен  стуб са усмјеравајућом таблом. Настављамо даље путем и  долином ка унутрашњости планине Орјен.

Након што се пређе 6.5 килметара долазимо до улаза у Пирину пољану, мјеста Пирин бријег одакле се пружа лијеп поглед на врхове који окружују овај предио. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити и као склониште у случају невремена.

Пирин бријег – улаз у Пирину пољану и склониште

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер пролази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловима. Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола. На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв. Пространа ливада дужине 500 а ширине 200 метара се налази испред нас, а на том мјесту се раздвајају планинарске стазе, лијево се иде за Вучји зуб, Прасу, Велико окно и Виа ферату Вучји зуб. Десно стаза води до највишег врха Орјена Зубачки/ Велики кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину.

Стуб са усмеравајућим таблама на улазу у Добри до

Одмор у Добром долу препоручујемо на  клупама  под стаблима Мунике које се налазе на средини  Доброг дола са лијеве стране. 

Одмориште у Добром долу

Пратимо маркације које воде ка десном ободу Доброг дола и нако 200 метара улазимо у букову шуму гдје почиње већи успон. Након десетак минута успона кроз шуму, долазимо до велики камених блокова у дну сипара који се спушта са Бугање греде. Стаза вијуга између камених громада да би након 200 метара дошла до Ледене пећине.

Камени блокови у дну сипара са Бугање греде

Отвор промјера 15 метара са ужим улазним дијелом надвисује пећину која чува вјечни намет снијега. У дну  пећине температура не прелази 0 степени  па се често направе ледени сталактити од воде која се циједи са свода пећине.

Лед из пећине су вадили такозвани Бијели рудари који су га продавали у Требињу и приморским градовима, у вријеме прије примјене фрижидера.

Total distance: 8.41 km
Download file: T126 PlDom Ledena pecina.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.