Т127 Планинарски дом „Убла“ – Велико окно – 3ч

Временска прогноза за ову стазу – ЛИНК

Тренутно стање и приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен и стуб са усмјеравајућмо таблом. стуба са таблом.  И даље настављате макадамским путем наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане  (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Улаз у Пирину пољану и одмориште – склониште

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер прелази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловима. Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола. На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране). На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату Вучји зуб а десно за Зубачики/Велики  кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину.

Стуб на улазу у Добри до

Настављамо лијево кроз букову шуму којом  идемо до мјеста гдје ће нам се отворити поглег на југозападну окомиту стијену Вучјег зуба (препоручујемо краћу паузу). Долазимо на малу зараван коју пролазимо те опет улазимо у  шумарак, на улазу у шумарак је лијево одвајање за Велико окно  до ког је потребно још 10 минута и Виа ферату до које је потребно 20 минута, право се наставља за Вучји зуб и Прасу. 

Стуб са усмјеравајућим таблама на одвајању за Виа ферату „Вучји зуб“ и Велико окно

Настављамо лијево ка Великом окну и Виа ферати да би након петнестак метара дошли до одвајања за ферту, а ми настављамо десно за Велико окно.

Значајно је напоменути да се под окном снијег задржи до касно у љето, а није ријеткост да дочека и наредну зиму. Предпоставља се да су из овог намета такозвани Бијели рудари вадили лед  и продавали  га у Требињу и приморским градовима, у вријеме прије примјене фрижидера.

Велико окно, ауторска права ©2022 Иван Иванковић

Напомена: Видео је снимљен прије маркирања стазе за Велико окно. Сада се долази сигурном стазом са доње стране.

Total distance: 9.18 km
Download file: T127 PlDom Veliko Okno.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.