Т129 Планинарски дом „Убла“ – Велика Јастребица 1865м – виа Пирина пољана4ч15мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue)ЛИНК

Тренутно стање и приказ кретањa кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Велике Јастребице (peakfinder) – ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до. Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до одвајања стазе за Велику Јастребицу, овдје је поствљен  стуб са усмјеравајућом таблом. Настављамо даље путем и  долином ка унутрашњости планине Орјен.

Након што се пређе 6.5 килметар долазимо до улаза у Пирину пољану, мјеста Пирин бријег одакле се пружа лијеп поглед на врхове који окружују овај предио. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити и као склониште у случају невремена.

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб.  Том стазом настављамо лијево са пута и одмах почиње  успон. У почетку су то пропланци да би након 200 метар ушли у шумарак и дијелове под  већим сипаром.  Стаза у наредних 100 метра наставља кроз сипариште  да би након тога ушла у травнати али врло стрм дио.  Стрми дио је дужине 100 метра и завршава малим кланцем који излази на стјеновиту полицу а одмах затим на травнате али стрме дионице. Након тог дијела, стаза улази у високу букову шуму којом ће ићи све до изласка под гребен. 

У  шуми ћемо наићи на пропланак под којим је већа локва. То мјесто  се зове Језерине и једно је од ријетких мјеста на Орјену гдје се може наћи вода. Локва је кружног облика пречника десетак метара. У касно љето често пресуши.

Напуштамо Језерине и опет улазимо у високу букову шуму. Након шуме потребно је савладати још једну стрму травнату падину и на грбену смо.  На том мјесту је раскрсница стаза, лијево се наставља за Велику јатребицу а десно за Вучји зуб преко Кршељевог мрамора.

Настављамо лијево.  Пратимо гребен и за сатак хода долазимо на врх Велика Јастребица 1865м, највиши врх Орјена на територији града Требиња.

На врху постоји уписна кутија.

Повратак  препоручујемо стазом ка Ублима, како бисте направили кружну туру.

Маркација на почетку стазе у Пириној пољани
Маркација на гребену
Маркација на врху Велике Јастребице
Total distance: 9.46 km
Download file: T129 PlDom Jastrebica via PirinaPoljana.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.