Т133 Планинарски дом „Убла“ – Добри до – Високи бријег 1833м – 5ч

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ кретања кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са Високог бријега (peakfinder) – ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“ па преко излетишта – платоа Убала асфалтним путем до споменика Луки Вукаловићу вођи херцеговачког устанка против Турака, затим стаза иде макадамским путем  да би се након 200 метара одвојила лијево пречицом која опет након 500 метара улази у пут, затим још једна мала пречица и опет сте на путу. Путем настављате и убрзо долазите повише Копривног дола гдје идете лијево, пут који се одваја десно силази у засеок Копривни до.

На путу повише Копривног дола. У позадини Штировник 1651м

Прешли сте око 2км, настављате даље истим путем да би након још једног километра дошли до камена са означеним скретањем за Велику Јастребицу. И даље настављате макадамским путе наредних 3,5 км након чега долазите до Пирине пољане (6,5 км од Убала), тачније мјеста Пирин бријег (препоручујемо мало дужу паузу) одакле се отвара поглед на врхове: Вучји зуб, гребен Прасе иза ког се види врх Зубачког/Великог кабла а десно се виде Бугања греда и Високи бријег. На овом мјесту је изграђено одмориште које може послужити као склонишете у случају невремена.

Одмориште – склониште на улазу у Пирину пољану

Пут наставља ободом Пирине пољане а након 500м долазимо до мјеста гдје  са лијеве  стране пута одваја стаза која води до гребена који спаја Јастребицу и Вучји зуб, овом стазом се такође може доћи до Вучјег зуба али је знатно теже јер пролази преко Кршељевог мрамора, подручја екстремног краста са многим експонираним дијеловим Настављамо путем који након 500м престаје у шуми а почиње уска планинарска стаза која води до Доброг дола.  На 8км од Убала долазимо до Доброг дола 1380м/нв (препоручујемо краћу паузу на одморишту које се налази на средини Доброг дола са лијеве стране). На самом улазу у Добри до  стаза се рачва лијево за Вучји зуб, Велико окно, Прасу и Виа ферату „Вучји зуб“ а десно за Зубачики/Велики  кабао, Бугању греду, Високи бријег и Ледену пећину.

Стуб на улазу у Добри до

Након паузе пратите маркације које воде до средине Доброг дола гдје  улазе у шуму. Овдје почиње уска стаза и јачи успон. У почетку се пролази кроз букову шуму а мало затим се долази до подножја сипара који се протеже скроз до гребена Бугање греде. Пратите обод сипара и велике камене блокове  да би дошли до мјеста гдје се одваја стаза за Ледену пећину.  Од овог одвајања почиње пењање стјеновитим дијелом планине, што практично значи са не постоји стаза већ маркирани правац. Наше друштво се потрудило да у овом дијелу склони сво покретно камење и пењање учини што сигурнијим. Након стјеновитог дијела стаза долази до дијела који је нешто питомији а пролази кроз травнате падине обрасле шумом Мунике. Затим опет мало стијена и дошли сте на гребен Мале Прасе где се стаза рачва лијево за Зубачки/Велики кабао и десно за Бугању греду, Врбањ – село у црногорском дијелу Орјена и Високи бријег.

Стара маркација на камену
Стуб на гребену Мале Прасе

Овдје такође препоручујемо краћу паузу. Стаза затим мало обара па се наставља пењање до мјеста гдје се одваја за Врбањ, ми ћемо наставити гребеном ка врху.

У наставку идемо гребеном који је у почетку обрастао лијепом шумом Мунике а касније ендемичног грма Орјенске Худике. Након пола сата хода од изласка на гребен долазимо на врх Бугање греде. Под самим врхом морамо проћи кроз мали кулоар гдје је  потребан додатни опрез.

На врху Бугање греде 1849м, постоји уписна кутија са свеском за сада без печата. Овај орјенски врх има лијепу позицију а самим тим и лијеп поглед са њега. Посебно је лијеп поглед на Зубачки/Велики кабао и његову западну стијену.

Уписна кутија на врху Бугање греде

Са Бугање греде настављамо гребеном до врха Високи бријег. У почетку ћемо изгубити мало висине али ће поглед који се пружа са овог гребена учинити кретање угодним.

У једном дијелу пролазимо кроз појас који је страдао у пожару са много осушених стабала мунике, која и таква изгледају нестварно.

Након тог појаса долазимо на прилично питом гребен којим идемо до самог врха. Након 45 минута лаганог хода долазимо на врх Високи бријег 1833м.

Са овог врха можемо наставити гребенски прелаз ка Калупној греди и Штировнику или се спустити ка Студенцима и Ублима, па тако направити кружну туру.

Стуб на врху Високи бријег

Поглед са Високог бријега ка Зубачком/Великом каблу и Бугањој греди
Врх Високи бријег, у позадини гребен ка Калупној греди и Штировнику
Total distance: 11.04 km
Download file: T133 Pldom Visoki brijeg.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.