Т137 Планинарски дом „Убла“ – Штировник 1651м – 2ч45мин

Временска прогноза за ову стазу ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“, силази у поље и сијече асфалтни пут, затим наставља макадамским путем до уласка у шуму. Мало затим, стаза лијево одваја са пута у ужу планинарску стазу. Успон је уједначен и серпентинама кроз букову шуму након 500 метра опет излази на макадамски пут. Настављамо путем и након 300 метара  на раскрсници скрећемо десно у мањи до. И даље пратимо пут који је у том дијелу прилично зарастао, с обзиром да туда  неко дуже вријеме не иду возила. Након 500 метара  престаје пут а ми настављамо ужом планинарском стазом. Мало затим излазимо из шуме на мјесто са ког се пружа лијеп поглед на долину Буковице, па све до зубачког платоа  и даље према Далмацији.

Настављамо даље и мало затим креће спуштање у долину  и високу букову шуму.  Након доласка на најнижу тачку, почиње стрми успон  такође кроз високу букову шуму. Овим силаском и стрмим успоном, заобилазимо дио који је страдао у пожару и на којем је за сада  практично немогуће обновити стазу, па смо је измјестили  у долину.

Након пар стотина метара јаког успона, опет смо на старој стази која је знатно лакша и мало затим излазимо на превој Пријевор. На Пријевору нас дочекује пространа ливада, несвакидашње питома за орјенске прилике. Овдје је и раскрсница стаза, лијево се иде за Штировник и Калупну греду а десно за Обли и Велики Свитавац. Настављамо лијево травнатом падином до стјеновитог дијела гребена. Улазимо у мали кулоар и излазимо на гребен који даље води до самог врха Штировника. Цијело вријеме са гребена се пружа лијеп поглед на околне врхове Орјена и цијелу регију.

На појединим мјестрима потребно је прећи преко великих камених блокова па је на тим мјестима потребно опрезно кретање.

На врху постоји уписана кутија. Са врха Штировника могуће је продужити гребеном на Калупну греду и спустити се на Студенце и затим на Убла, како би се напревила лијепа али напорна кружна тура.

Дужина стазе: ~ 4.43 km
Преузмите GPX датотеку: Stirovnik.gpx
Напомена: Због непрецизности GPS уређаја тачна дужина и елевација приказана изнад може имати грешку.

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.