Т138 Планинарски дом „Убла“ – Kалупна греда 1721м – виа Штировник -3ч45мин

Временска прогноза за ову стазу (yr) – ЛИНК!

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) – ЛИНК

Тренутно стање, приказ кретања кишних облака у региону – ЛИНК!

Панорама са врха до Калупне греде – Штировника (peakfinder) – ЛИНК

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“, силази у поље и сијече асфалтни пут, гдје се налази први стуб са усмјеравајућом таблом, затим наставља макадамским путем до уласка у шуму.

Стуб са усмјеравајућом таблом на асфалтном путу испод дома

Мало затим, стаза одваја лијево са пута у ужу планинарску стазу. Успон је уједначен и серпентинама кроз букову шуму након 500 метара опет излази на макадамски пут. Настављамо путем и након 300 метара  на раскрсници скрећемо десно у мањи до. И даље пратимо пут који је у том дијелу прилично зарастао, с обзиром да туда  неко дуже вријеме не иду возила. Након 500 метра  престаје пут а ми настављамо ужом планинарском стазом. Мало затим излазимо из шуме на мјесто са ког се пружа лијеп поглед на долину Буковице, па све до зубачког платоа  и даље према Далмацији.

Настављамо даље и мало затим креће спуштање у долину  и високу букову шуму.  Након доласка на најнижу тачку, почиње стрми успон  такође кроз високу букову шуму. Овим силаском и стрмим успоном, заобилазимо дио који је страдао у пожару и на којем је за сада  практично немогуће обновити стазу, па смо је измјестили  у долину.

Након пар стотина метара јаког успона, опет смо на старој стази која је знатно лакша и мало затим излазимо на превој Пријевор. На Пријевору нас дочекује пространа ливада, несвакидашње питома за орјенске прилике. Овдје је и раскрсница стаза, лијево се иде за Штировник и Калупну греду а десно за Обли и Велики Свитавац.

Стуб на Пријевору

Настављамо лијево травнатом падином до стјеновитог дијела гребена. Улазимо у мали кулоар и излазимо на гребен који даље води до  врха Штировника. Цијело вријеме са гребена се пружа лијеп поглед на околне врхове Орјена и околну регију.

На појединим мјестима потребно је прећи преко великих камених блокова па је на тим мјестима потребно опрезно кретање.

На врху Штировника  постоји уписана кутија. Са врха Штировника  продужавамо  гребеном ка  Калупној греди. Гребен сличан оном којим смо дошли до Штировника али на више мјеста има камерних блокова које морамо опрезно прећи. Доласком на Калупну греду може се  спустити  на Студенце и затим на Убла, како би се напревила лијепа али напорна кружна тура.

Калупна греда, снимљена са стазе из правца Штировника
Дужина стазе: ~ 6.2 km
Преузмите GPX датотеку: T138 PlDom Kalupna greda via Striovnik.gpx
Напомена: Због непрецизности GPS уређаја тачна дужина и елевација приказана изнад може имати грешку.

Трек кружне туре: Убла – Пријевор – Штировник – Калупна греда – Студенци – Убла:

Дужина стазе: ~ 13.3 km
Преузмите GPX датотеку: ubla-stirovnik-kalupna-greda-studenci-ubla.gpx
Напомена: Због непрецизности GPS уређаја тачна дужина и елевација приказана изнад може имати грешку.

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.