Т141 Планинарски дом „Убла“ – Велики Свитавац – 3ч. Дјелимично маркирана стаза- ускоро ћете моћи преузети трек.

Временска прогноза за ову стазу: ЛИНК!

Стаза полази из Планинарског дома „Убла“, силази у поље и сијече асфалтни пут, затим наставља макадамским путем до уласка у шуму. Мало затим, стаза одваја лијево са пута у ужу планинарску стазу. Успон је уједначен и серпентинама кроз букову шуму након 500 метра опет излази на макадамски пут. Настављамо путем и након 300 метара  на раскрсници скрећемо десно у мањи до. И даље пратимо пут који је у том дијелу прилично зарастао, с обзиром да туда  неко дуже вријеме не иду возила. Након 500 метра  престаје пут а ми настављамо ужом планинарском стазом. Мало затим излазимо из шуме на мјесто са ког се пружа лијеп поглед на долину Буковице, па све до зубачког платоа  и даље према Далмацији.

Настављамо даље и мало затим креће спуштање у долину  и високу букову шуму.  Након доласка на најнижу тачку, почиње стрми успон  такође кроз високу букову шуму. Овим силаском и стрмим успоном, заобилазимо дио који је страдао у пожару и на којем је за сада  практично немогуће обновити стазу, па смо је измјестили  у долину.

Дивна букова шума у једном дијелу стазе

Након пар стотина метара јаког успона, опет смо на старој стази која је знатно лакша и мало затим излазимо на превој Пријевор. На Пријевору нас дочекује пространа ливада, несвакидашње питома за орјенске прилике. Овдје је и раскрсница стаза, лијево се иде за Штировник и Калупну греду а десно за Обли и Велики Свитавац.

Ознаке прије постављања стуба са таблама

Стуб на Пријевору

Поглед са Пријевора на Обли Свитавац

Настављамо десно, пратимо стари начин маркирања тј постављена камења на већим стијенама тако да прате неку замишљену стазу. Првих неколико стотина метара идемо лијепим ливадама Пријевора, да би затим ушли у каменити дио па након десетак минута у дио обрастао шумом букве који је такође испресјецан стјеновитим баријерама гдје препоручујемо опрезније кретање. Након шумарка излазимо на стрме падине гребена Облог Свитавца. Пратимо гребен и нако петнестак минута приступамо на врх. Гребен благо обара ка западу да би након стотињак метара падина добила на нагибу све до седла и мање главице ка Великом Свитавцу. Обилазимо ову главицу и настављамо гребеном да би након пар минута почели пењање на Велики Свитавац. Пратимо гребен и након 20 минута смо на врху Великог Свитавца.


0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.