Т145 -Требиње – Весац (676м) 1,15ч.

Временска прогноза за ову стазу (meteoblue) ЛИНК

Тренутно стање, приказ и кретање кишних облака у региону – ЛИНК

Панорама са Весца (peakfinder) – ЛИНК

Стаза/рута почиње код Туристичке организације Требиње, прати стазу која води према Гељевом мосту на истоку града. У почетку пролази кроз Стари град, затим преко моста Ива Андрића па обалом Луке Вукаловића низ Требишњицу да би наставила кроз насеље Растоци и пратила Придворачки рукавац ријеке Требишњице до Гељевог моста. Одмах након моста долазимо на магистрални пут који води у Дубровник и Хецег Нови. Пратимо магистралу и након два километра долазимо до раскрснице гдје идемо десно тј право за Дубровник, пут лијево води у Херцег Нови. Пратимо магистралу и након 4,2 километра долазимо до села Биоград.

Скрћемо лијево на сеоски пут и након 300 метара на раскрсници идемо лијево према групи кућа под падинама Весца. Након још 350 метара долазимо до краја пута, гдје је почетак стазе која води до врха Весац.

Стаза је благог нагиба и након 800 метара код шумарка на седлу између Весца и обљижње чуке Маторник, нагло скреће лијево. Након још 500 метра долазимо до прве серпентине у овом дијелу стазе, настављамо даље и у наредних 200 метара долазимо до још три серпентине. У наставку напредујемо стазом која је и даље благог нагиба са понегдје добро очуваним подзидама. Савладавамо још 250 метара благог успона и приступамо на врх Весца.

На врху нас дочекује необично пространа ливада за карактеристике требињског рељефа. Весац са својих 618. метара пружа необично лијеп поглед на околину. Интерсеантно је то, да се са Весца преко Требиња лијепо види Голија у Црној Гори, а да није ње видјели би Дурмитор. Дакле у истом кадру, Требиње и Голија.

Total distance: 10.55 km
Download file: T119a TB Vesac.gpx

0 коментара

Оставите одговор

Avatar placeholder

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.